Strona główna Parafii św. Zygmunta i św. Jadwigi Śl. w Kędzierzynie-Koźlu Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PRO - prawo do Âżycia.
Autor Wiadomość
orlando

Wysłany: 2014-05-27, 21:05   

Panie Stefanie, ja teÂż jestem przeciw :-( . Jestem zdeklarowanÂą przeciwniczkÂą aborcji i eutanazji. UrodziÂłam troje dzieci, i — chociaÂż nie jest nam lekko, mamy bardzo duÂżo pracy, a wyjazd na wakacje jest dla nas luksusem — urodziÂłabym kolejne, gdyby BĂłg mnie nim obdarzyÂł; nikogo nie nakÂłaniaÂłam teÂż do aborcji, ale jestem przeciw wywieszaniu tych plakatĂłw w naszej parafii. Bardzo nie chciaÂłabym, Âżeby moje dzieci je oglÂądaÂły. To jest po prostu przykre.

Stefan 

Wysłany: 2014-05-28, 09:22   

Szanowna Pani orlando, wystarczyÂło tylko sprawdziĂŚ wyÂżej, co napisaÂłem 05.04.2014, o 13:44!
I dalej bĂŞdĂŞ wyraÂżaÂł to samo, moje nie zmienione, zdanie.
Dodam tylko, Âże mÂądry dorosÂły (a nie tylko peÂłnoletni) rodzic nie zaprowadzi tam swoich dzieci i uchroni je przed tym drastycznym widokiem!

mn 

Wysłany: 2014-05-28, 09:49   

Panie Stefanie, czy Pan rozumie co oznacza pojêcie PRZESTRZEÑ PUBLICZNA?
Tam nikt nie musi nikogo ZAPROWADZAÆ. Dzieci w wieku 6, 7 czy 8 lat mog± zupe³nie same trafiæ na ulicê Boñczyka i same zobaczyæ te banery. Nie potrzebuj± do tego rodziców. Nie by³oby sprawy, gdyby by³y one pokazywane w przestrzeni ZAMKNIÊTEJ, gdzie wchodzi³by tylko ten, który CHCE je zobaczyæ. W chwili obecnej drastyczny widok jest NARZUCANY osobom, które mog± sobie tego NIE ¯YCZYÆ!!!

orlando

Wysłany: 2014-05-28, 13:32   

Stefan napisał/a:
Szanowna Pani orlando, wystarczyÂło tylko sprawdziĂŚ wyÂżej, co napisaÂłem 05.04.2014, o 13:44!
Dodam tylko, Âże mÂądry dorosÂły (a nie tylko peÂłnoletni) rodzic nie zaprowadzi tam swoich dzieci i uchroni je przed tym drastycznym widokiem!

To jest forum chrzeÂścijaĂąskie? NaprawdĂŞ? W mojej wypowiedzi nie byÂło cienia zÂłoÂśliwoÂści. Grzecznie wyraziÂłam swojÂą opiniĂŞ. Chyba nie mam ochoty wiecej tu zaglÂądaĂŚ.

mn 

Wysłany: 2014-05-28, 14:55   

orlando napisał/a:
To jest forum chrzeÂścijaĂąskie?

Zasadniczo tak. Niestety pan Stefan, a czasem nawet - co szczegĂłlnie przykre - ks. Proboszcz, odnoszÂą siĂŞ bardzo nieprzyjemnie do ludzi, ktĂłrzy inaczej postrzegajÂą wiarĂŞ niÂż oni.

Stefan 

Wysłany: 2014-05-28, 15:21   

orlando napisał/a:
Stefan napisał/a:

To jest forum chrzeÂścijaĂąskie? NaprawdĂŞ? W mojej wypowiedzi nie byÂło cienia zÂłoÂśliwoÂści. Grzecznie wyraziÂłam swojÂą opiniĂŞ. Chyba nie mam ochoty wiecej tu zaglÂądaĂŚ.

Szanowna Pani orlando, proszĂŞ spokojnie przeczytaĂŚ jeszcze raz moje wpisy i nie sugerowaĂŚ siĂŞ zÂłoÂśliwoÂściÂą Pana mn wobec mnie.
OkaÂże siĂŞ, Âże mĂłwimy to samo i tym samym jĂŞzykiem, a moja uwaga o „mÂądrym, dorosÂłym rodzicu” (za ktĂłrego PaniÂą uwaÂżam) dotyczy wpisu na forum Radia Park (myÂślaÂłem, Âże siĂŞ Pani domyÂśli), w linku wklejonym przez Pana mn.
I Âżadnej zÂłoÂśliwoÂści, ani nawet jej cienia, w Pani wypowiedzi nie zauwaÂżyÂłem. We wszystkich wczeÂśniejszych takÂże.
ProszĂŞ teÂż nie nadinterpretowaĂŚ moich wypowiedzi i nie doszukiwaĂŚ siĂŞ ukrytych treÂści. Zawsze swoje zdanie wyraÂżam wprost, a udzielajÂąc odpowiedzi staram siĂŞ siĂŞgaĂŚ do wczeÂśniejszych wypowiedzi dyskutujÂących.
Serdecznie pozdrawiam.

Stefan 

Wysłany: 2014-05-28, 15:30   

mn napisał/a:
orlando napisał/a:
To jest forum chrzeÂścijaĂąskie?

Zasadniczo tak. Niestety pan Stefan, a czasem nawet - co szczegĂłlnie przykre - ks. Proboszcz, odnoszÂą siĂŞ bardzo nieprzyjemnie do ludzi, ktĂłrzy inaczej postrzegajÂą wiarĂŞ niÂż oni.

Panie mn, paĂąskie Âśmieszne pytanie o przestrzeni publicznej kaÂże mi zasygnalizowaĂŚ, Âże plebania jest niezaleÂżnym bytem, odseparowanym nieformalnÂą liniÂą demarkacyjnÂą.
Z punktu widzenia socjologicznego byt jako „przestrzeĂą publiczna” w dniu dzisiejszym nie jest juÂż przestrzeniÂą publicznÂą z poczÂątkĂłw tego wieku, a tym bardziej wg definicji obowiÂązujÂącej w poprzednim.
„WolnoĂŚ Tomku w swoim domku?” To chyba nie pozwala na umieszczenie w warszawskim Centrum Sztuki Wspó³czesnej ohydnej wystawy „British British Polish Polish: Sztuka kraĂącĂłw Europy, dÂługie lata 90. i dziÂś.”, gdzie wÂśrĂłd eksponatĂłw znalazÂła siĂŞ praca Jacka Markiewicza – „Adoracja Chrystusa” z 1993 roku. Do Centrum Sztuki Wspó³czesnej teÂż chodzÂą dzieci!
ProszĂŞ nam siĂŞ przyznaĂŚ, gdzie Pan jako katolik, protestowaÂł przeciwko obraÂżaniu Pana Jezusa?
A ohydne przemarsze dewiantĂłw ulicami stolicy w ró¿nych „paradach” nie sÂą naruszeniem paĂąskiego postrzegania przestrzeni publicznej?! Wszak to teÂż oglÂądajÂą dzieci!
SÂłyszaÂł Pan moÂże o tym, Âże zniesmaczeni widzowie przerwali „sztukĂŞ” Jana Klaty pt. „Do Damaszku”, „granÂą” w Teatrze Starym w Krakowie. Poziom wulgarnoÂści (sÂłownej i wizualnej) tak zbulwersowaÂł widzĂłw, Âże ci zaczĂŞli krzyczeĂŚ, co doprowadziÂło do przerwania „spektaklu”. (Na taki „spektakl” mogÂła trafiĂŚ wycieczka gimnazjalistĂłw z naszego miasta, w ramach zwiedzania Krakowa.)
CzyÂżby dwie miary? Nawet w sprawach Wiary?

mn 

Wysłany: 2014-05-28, 21:37   

Teatr i galeria sztuki sÂą specyficznÂą przestrzeniÂą publicznÂą - nikt nie kaÂże oglÂądaĂŚ sztuki Klaty.
PrzecieÂż o tym piszĂŞ - gdyby te zdjĂŞcia byÂły eksponowane np. w salkach parafialnych, byÂłoby jak z ww. sztukÂą - zobaczy tylko ten, co chce.
Na ulicy widzi takÂże ten, co nie chce. I to jest problem.

Stefan 

Wysłany: 2014-05-29, 13:37   

Przed chwilÂą przeczytaÂłem wpisy na forum Radia Park i mam pytanie do Pana mn.
Czemu sam nie zgÂłosi sprawy zdjĂŞĂŚ na policji, tylko wysÂługuje siĂŞ innymi?
ZgÂłosiliÂście te banery juÂż na policjĂŞ? SÂą na to przepisy. mn wtorek, 27, maj 2014 13:49”.

W moim wpisie wymieniÂłem takÂże „ohydne przemarsze dewiantĂłw”. TĂŞ „przestrzeĂą” gdzie Pan w swoim niepowaÂżnym tÂłumaczeniu umieÂści?
Tych zdjĂŞĂŚ przy plebanii teÂż nikt nie kaÂże oglÂądaĂŚ, podobnie jak sztuki Klaty!

mn 

Wysłany: 2014-05-30, 00:16   

Dla mnie homoseksualizm to nie dewiacja, tylko orientacja seksualna. A jak chcÂą, to niech sobie maszerujÂą. MajÂą do tego takie samo prawo w demokratycznym kraju jak np. marsz dla Âżycia i rodziny.
OczywiÂście jeÂśli przy tym nie naruszajÂą przepisĂłw prawa, ale akurat w Polsce do tego nie dochodzi.

Stefan 

Wysłany: 2014-05-30, 15:15   

Panie mn!
W KsiĂŞdze KapÂłaĂąskiej Pisma ÂŚwiĂŞtego jest wyraÂźnie okreÂślone czym jest homoseksualizm. ÂŚw. PaweÂł w swoich Listach do Rzymian i Koryntian jednoznacznie potĂŞpia ten grzech sodomiczny.
Homoseksualizm nie jest jedynie grzechem przeciwko wÂłasnemu ciaÂłu - jest teÂż obrazÂą Boga.
Dla nas katolikĂłw nie moÂże byĂŚ usprawiedliwienia dla tego zboczenia.
I dlatego Panie mn, to nie ja czy ksiÂądz Proboszcz inaczej rozumiemy naszÂą wiarĂŞ, tylko Pan wybiera z niej to, co Panu jest wygodne. Czy Pan wie, co to sÂą grzechy cudze?

mn 

Wysłany: 2014-05-30, 22:00   

Prawo BoÂże obowiÂązuje katolikĂłw.
Obywateli obowiÂązuje prawo paĂąstwowe.

proboszcz

Wysłany: 2014-06-20, 08:41   

mn napisał/a:
KsiĂŞÂże proboszczu, ale czy kaÂżda rodzina tak sobie Âżyczy?
A jeÂśli sobie zaÂżyczy, by jej nazwisko np. napisaĂŚ z maÂłej litery? :mrgreen:

Przyznam Âże nie pamiĂŞtam juÂż dokÂładnie, o co mi chodziÂło w poprzednim poÂście. Zwykle zwracaÂłem w DN uwagĂŞ na nieodmienione nazwy miesiĂŞcy w datach i nieodmienione nazwiska.

Na pewno o pisownie nazwiska z maÂłej litery nie poproszÂą. ProponujĂŞ wiĂŞcej racjonalnoÂści w pisaniu.

proboszcz

Wysłany: 2014-06-20, 08:43   

mn napisał/a:
Prawo BoÂże obowiÂązuje katolikĂłw.
Obywateli obowiÂązuje prawo paĂąstwowe.

Ale kiedy prawo paĂąstwo jest wbrew prawu BoÂżemu, to w sumieniu nie obowiÂązuje.
PrzykÂładĂłw chyba nie muszĂŞ podawaĂŚ. :-)

mn 

Wysłany: 2014-06-23, 10:41   

No wÂłaÂśnie. Nie obowiÂązuje w sumieniu katolikĂłw. Sumienie obywateli niekatolikĂłw moÂże byĂŚ caÂłkiem inne. Wywieszanie plakatĂłw w przestrzeni publicznej to narzucanie wszystkim jednego sumienia. Katolickiego. Nie tĂŞdy droga.
Wszystko byÂłoby ok, gdyby plakaty byÂły w np. w salkach, a na pÂłocie wisiaÂłoby zaproszenie na wystawĂŞ do salek.

Odpowiedz do tematu