W naszej parafii denerwuje mnie... |
Autor |
Wiadomość |
Andy

|
Wysłany: 2012-11-02, 21:32 bÂłedy w Dobrej Nowinie.
|
|
|
SzczegĂłlnie trudno zdzierÂżyĂŚ te odwieczne "Gintra" i "Ditra" zamiast "Gintera" i "Ditera". ToĂŚ to Polska, jĂŞzyk polski piĂŞkny jest. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2012-12-30, 20:21
|
|
|
Denerwuje mnie, Âże dzisiaj Niedziela ÂŚwiĂŞtej Rodziny, czwarty dzieĂą po ÂŚwiĂŞtach Narodzenia PaĂąskiego, a do pomocy na Mszy ÂŚw. wieczornej, tej o 18.00, przy rozdawaniu Komunii ÂŚwiĂŞtej nie byÂło nikogo. Ks. Damian musiaÂł udzieliĂŚ sam wszystkim wiernym Komunii ÂŚw. W kolejce ustawili siĂŞ chyba wszyscy obecni na Mszy ÂŚw., a byÂło nas sporo.
Pozostali ksiĂŞÂża sÂą przecieÂż na odwiedzinach duszpasterskich.
Czy nie moÂżna byÂło pomyÂśleĂŚ, aby na czas odwiedzin duszpasterskich (kolĂŞdy) w soboty i niedziele, na mszach wieczornych, byÂł dodatkowy dyÂżur Nadzwyczajnego Szafarza Komunii ÂŚwiĂŞtej?
Tak tylko pytam. |
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2012-12-31, 10:02
|
|
|
MoÂżna byÂłoby zapewne. Ale szafarze to ochotnicy, zadekretowaĂŚ coÂś w tej materii trudno. PomagajÂą jak mogÂą i chcÂą. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2012-12-31, 10:03
|
|
|
"Gintry" i "Ditry" majÂą siĂŞ dobrze. Pod tym wzglĂŞdem parafia jest niereformowalna. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2012-12-31, 17:45
|
|
|
Andy napisał/a: | MoÂżna byÂłoby zapewne. Ale szafarze to ochotnicy, zadekretowaĂŚ coÂś w tej materii trudno. PomagajÂą jak mogÂą i chcÂą. |
Znam ochotników, którzy nie zmuszani, jednak s³u¿¹ ludziom, jak np. stra¿acy czy wolontariusze. A i planu s³u¿b przestrzegaj¹ i zastêpstwa na swoj¹ nieobecnoœÌ za³atwiaj¹ wœród kolegów.
MyÂślĂŞ, Âże nawet ochotnik ma poczucie nie tylko uwiÂązania do wyznaczonego grafiku, ale i potrzebĂŞ nadobowiÂązkowoÂści. Tylko rzeczywiÂście pod warunkiem, Âże chce. |
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-01-01, 17:48
|
|
|
Mnie siê jakoœ mniej chce ostatnio. Mo¿e mam do³a, mo¿e siê nie nadajê. Problem polega na tym, ¿e szafarze tak naprawdê nie s¹ potrzebni, wykonuj¹ czêœÌ roboty za ksiê¿y, którzy i tak daj¹ sobie radê. Przykro mi. Ka¿dy chce byÌ obs³ugiwany i lubi wymagaÌ. Takie ¿ycie. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2013-01-02, 23:50
|
|
|
Absolutnie Szafarze sÂą potrzebni, co zauwaÂżam powyÂżej. GdybyÂście nie byli potrzebni, to nie pisaÂłbym chyba o tym? I ta potrzeba byÂła oczywista na Mszy ÂŚw., o ktĂłrej wspominam we wpisie z 30.12.
OczywiÂście wtedy, gdy ksiĂŞÂża sÂą na plebanii i mogÂą podejœÌ na czas Komunii ÂŚw. do koÂścioÂła, Âżeby pomĂłc JÂą rozdaĂŚ, to niepotrzebny jest dyÂżur dwĂłch lub trzech Szafarzy. MoÂżna WaszÂą posÂługĂŞ z „gÂłowÂą” zaplanowaĂŚ, zajmujÂąc Wam czas wtedy, gdy rzeczywiÂście jesteÂście potrzebni w koÂściele. |
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-01-03, 22:39
|
|
|
Ano moÂżna. BĂŞdziemy pracowaĂŚ nad tym. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-01-05, 17:52
|
|
|
Kandydat na oÂłtarze, abp Fulton Sheen powiedziaÂł:
Na kogo mo¿na liczyÌ, aby uratowaÌ nasz Koœció³? Nie na naszych biskupów, naszych kap³anów ani cz³onków zakonów. To wasze zadanie, ludu wiernego! Pan Bóg da³ wam rozum, oczy i uszy, abyœcie uratowali Koœció³. Wasza misja to pilnowaÌ, aby wasi kap³ani zachowywali siê jak kap³ani, biskupi jak biskupi, a zakonnicy jak zakonnicy!
Trzymajmy siê tego, a nie zb³¹dzimy! |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2013-01-06, 13:36
|
|
|
Musimy pamiêtaÌ o tym, ¿e do Nieba nie idzie siê dlatego, ¿e nosi³o siê habit lub pisa³o m¹dre ksi¹¿ki o Panu Bogu, ale dlatego, ¿e by³o siê dobrym jak Chleb.
Dlatego ÂżyczĂŞ wszystkim i sobie: BÂądÂźmy tak dobrzy jak Chleb |
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-01-06, 13:45
|
|
|
Prawda! |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2013-01-06, 20:02
|
|
|
Pó³ roku temu w Hyde Parku zadaÂłem pytanie: Czy umiemy siĂŞ modliĂŚ i korzystaĂŚ z "Drogi do Nieba”?
Oczywiœcie pope³ni³em b³¹d, bo kto normalny pisze na Forum w czasie wakacji, gdy wszyscy maj¹ urlop od Pana Boga, Koœcio³a, parafii i naszego Forum!
Ale co ciekawe, nawet po wakacjach, mimo 50 dotychczasowych wyÂświetleĂą, nie pojawiÂła siĂŞ jakakolwiek odpowiedÂź. I dalej wiĂŞkszoœÌ wiernych, a takÂże sÂłuÂżby liturgicznej nie pochyla gÂłowy w czasie odmawiania w Credo – Wyznania Wiary s³ów: I za sprawÂą Ducha ÂŚwiĂŞtego przyj¹³ ciaÂło z Maryi Dziewicy i staÂł siĂŞ czÂłowiekiem. Jest to nasz wyraz uczczenia tajemnicy Wcielenia. I to tak wyraÂźnie jest zaznaczone w „Drodze do Nieba”!
Sporo teÂż osĂłb „nie zauwaÂża” NajÂświĂŞtszego Sakramentu wystawionego do adoracji w kaplicy NajÂświĂŞtszego Serca Pana Jezusa. Po prostu nie wiedzÂą, jak siĂŞ zachowaĂŚ. Jedne po prostu przechodzÂą, inne przyklĂŞknÂą, a inne wiedzÂą, Âże przed nimi jest NajÂświĂŞtszy Sakrament i oddajÂą pokÂłon, klĂŞkajÂąc na oba kolana i odmawiajÂąc krĂłtkÂą modlitwĂŞ.
Zanudzam, ale jeszcze jedna sprawa mnie bulwersuje. Wiele osób zamiast znaku krzy¿a robi jakieœ nieokreœlone ruchy wokó³ klatki piersiowej i stukaj¹c siê w ni¹, na zakoùczenie tego machania, po kilka razy.
OczywiÂście nie rozglÂądam siĂŞ po ÂświÂątyni (to dla zgryÂźliwcĂłw), tylko obserwujĂŞ to u wiernych, ktĂłrzy tak zachowujÂą siĂŞ bĂŞdÂąc przede mnÂą lub obok mnie.
MoÂże „Postawy i gesty w liturgii” mogÂłyby byĂŚ jednym z tematĂłw niedzielnej homilii lub cyklu kazaĂą?
http://liturgia.wiara.pl/...esty-w-liturgii |
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-01-06, 20:27
|
|
|
Tak. Obecnie w parafii mamy jakby pewne "odnowienie liturgiczne". Nowe obyczaje, nowe akcenty. To dobre. Brak rozruszania kultu Matki Bo¿ej z KoŸla. Jakaœ promocja chocia¿by w diecezji by³aby po¿¹dana. S¹ d³ugie kazania, fakt. Czy to dobre? Zdania podzielone. Ja jestem za krótkimi. Wyczucia liturgicznego nam brak niew¹tpliwie. Cwiczmy siê zatem. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-01-07, 07:24
|
|
|
Bulwersuje mnie tak¿e rozwydrzenie dzieci np. na roratach, ich zachowanie w koœciele, nieœwiadomoœÌ, ¿e trzeba uklêkn¹Ì wychodz¹c z ³awki a tak¿e wchodzenie do koœcio³a w czapce (ch³opcy). Zbyt ma³o uczy siê kindersztuby eklezjalnej. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
mn
|
Wysłany: 2013-01-07, 18:14
|
|
|
O ile w "Dobrej Nowinie" odmieniana jest juÂż na szczĂŞÂście nazwa miesiÂąca w dacie wydania, to jednak kilka innych rzeczy pozostanie raczej bez zmian, mimo apeli.
Odmiana typu "Gintra", "Ditra" - jest gwarowa, nie powinna byĂŚ stosowana.
Ale najgorsze jest nieodmienianie nazwisk. To jest taki ogólnokoœcielny zwyczaj, by robiÌ ten b³¹d. Oczywiœcie z wyj¹tkiem nazwisk zakoùczonych na -ski, -cki. W pozosta³ych przypadkach zawsze bêdzie "msza w intencji rodziny Nowak" zamiast "Nowaków", zawsze bêdzie rocznica œlubu "Anny i Jana Nowak" (jakby Anna ju¿ nie by³a Nowak...).
Mo¿e i st¹d wzi¹³ siê ten koszmarny b³¹d z tablic¹ "Arthura Nicolaier" zamiast "Nicolaiera" na kozielskim szpitalu. Z koœcielnych (niestety) wzorów. |
|
|
|
 |
|