Strona główna Parafii św. Zygmunta i św. Jadwigi Śl. w Kędzierzynie-Koźlu Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: ABu
2009-01-30, 01:42
Krucjata dobra czy zÂła?
Autor Wiadomość
Chaos 

Wysłany: 2008-12-05, 10:24   Krucjata dobra czy zÂła?

Czy w imiĂŞ Boga moÂżna zabijac?CoÂś mi siĂŞ nie wydaje :-?

- Nie chce pani znaĂŚ stanu swego zdrowia?
- Wiem, jaki jest - odparÂła Weronika. - MĂłj stan to nie to, co widzicie w moim ciele, ale to, co dzieje siĂŞ w mojej duszy.

SB 

Wysłany: 2008-12-07, 19:04   

KiedyÂś byÂło moÂżna, ale widaĂŚ czasy siĂŞ zmieniajÂą...

kuboleo 

Wysłany: 2008-12-08, 00:16   

Zawsze siê znajdzie ktoœ kto bêdzie uwa¿a³, ¿e mo¿na zabijaÌ "nie wiernych". Nawet wœród katolików mo¿na znaleŸÌ ludzi, dla których liczy siê to jakiego wyznania jest druga osoba i myœlê, ¿e to w³aœnie wyznanie im przeszkadza, bo i tak ludzie wierz¹ w jednego Boga, tylko inaczej go nazywaj¹, a to czy modl¹ siê zwróceni w stronê mekki, czy czytaj¹c Torê to nie powinno mieÌ znaczenia.

Gość

Wysłany: 2008-12-08, 17:14   

Kuboleo uwa¿a ¿e nie ma ró¿nicy czy wierzy jako mahometanin, ¿yd czy katolik, - ja siê z tym nie zgadzam, stanowczo siê nie zgadzam, gdy¿ Koœció³ jest tylko jeden - Chrystusowy - i jest on dany cz³owiekowi jako jego droga do Boga, nie chcê byÌ czekaj¹cym na Mesjasza, skoro on ju¿ przyszed³ (¿ydzi) nie chcê wierzyÌ ¿e mo¿na w imiê œw. wojny zabijaÌ niewiernych, nie chcê! Obecny papie¿, wtedy jeszcze kardyna³ napisa³ Dominu Jesus est. I chyba ma znaczenie czy oddaje czeœÌ jednemu Bogu w trzech osobach, czy nie!!!

ABu 
Administrator

Wysłany: 2008-12-09, 11:26   

Anonymous napisał/a:
Koœció³ jest tylko jeden - Chrystusowy

Jak to udowodniĂŚ mahometaninowi czy Âżydowi?

Jeœli wierz¹ z przekonaniem i ca³ym sercem to moim zdaniem jakiekolwiek nawracanie czy jego próby skazane s¹ na pora¿kê. OdwróÌmy sytuacjê - gdyby ktoœ ciê, drogi Goœciu, przekonywa³, ¿e to Allach jest najwy¿szy to uwierzy³byœ?

szatan

Wysłany: 2008-12-26, 21:06   

A sk¹d wiesz, ¿e bêd¹c katolikiem wierzysz w³aœciwie? Dlaczego pozwalasz, ¿eby koœció³ interpretowa³ Biblie za Ciebie i wpaja³ Ci swoje nauki skoro jesteœ taki pobo¿ny? Istnieje przykazanie "nie zabijaj" wiêc tyczy siê ono wszystkich ludzi tak jak "mi³uj bliŸniego swego jak siebie samego". Dlaczego wiêc mamy zabijaÌ osoby inaczej wierz¹ce ni¿ my skoro s¹ oni naszymi bliŸnimi? Od razu widaÌ, ze nale¿ysz do katolickiej masy kierowanej czarn¹ sutann¹...
Marek 1:7-11 - Paradoksem byÂło by gdyby Jezus siĂŞ ochrzciÂł i w tym samym momencie mĂłwiÂł do siebie z nieba "TyÂś jest mĂłj Syn umiÂłowany, w Tobie mam upodobanie" oraz schodziÂł sam na siebie w formie ducha ÂświĂŞtego...
Ostatnio zmieniony przez szatan 2008-12-27, 20:03, w całości zmieniany 1 raz  

ABu 
Administrator

Wysłany: 2008-12-27, 00:26   

Cytat:
A skÂąd wiesz, Âże bĂŞdÂąc katolikiem wierzysz wÂłaÂściwie?

Kogo pytasz?

Cytat:
Dlaczego pozwalasz, ¿eby koœció³ interpretowa³ Biblie za Ciebie i wpaja³ Ci swoje nauki skoro jesteœ taki pobo¿ny?

Taaa, kiedyœ ju¿ o tym pisa³em, ¿e kupka cegie³ek jakoœ niespecjalnie garnie siê do myœlenia, a tym bardziej interpretowania zapisów. Co innego Koœció³, ale to ju¿ inna bajka.

Cytat:
Istnieje przykazanie "nie zabijaj" wiĂŞc tyczy siĂŞ ono wszystkich ludzi tak jak "miÂłuj bliÂźniego swego jak siebie samego". Dlaczego wiĂŞc mamy zabijaĂŚ osoby inaczej wierzÂące niÂż my skoro sÂą oni naszymi bliÂźnimi?

Prawda, ale przecieÂż nikt nie napisaÂł inaczej.

Cytat:
Od razu widaĂŚ, ze naleÂżysz do katolickiej masy kierowanej czarnÂą sutannÂą...

W/w cytat podpada pod $1 p.2 regulaminu i powinien zostaÌ usuniêty, ale ze wzglêdu na doœÌ humorystyczne brzmienie pozostawiam, mo¿e jeszcze kogoœ rozbawi.

"Katolicka masa kierowana czarnÂą sutannÂą"

A co "masa" na to? :mrgreen:

Gość

Wysłany: 2008-12-27, 10:58   

Masa na to... jakim prawem ksiÂądz myÂśli, Âże majÂąc tÂą wspomnianÂą wyÂżej owÂą czarnÂą sutannĂŞ a bĂŞdÂąc czÂłowiekiem takim samym jak kaÂżdy z nas, uwaÂża siĂŞ za lepszego? :)

szatan

Wysłany: 2008-12-27, 11:14   

¯yj¹c w tamtych czasach zabija³byœ razem z nimi... To w³aœnie dlatego "nale¿ysz do katolickiej masy kierowanej czarn¹ sutann¹..." O co wtedy chodzi³o? O krzewienie wiary chrzeœcijaùskiej?! Jedna wielka bzdura... Chodzi³o kasê! To jedyna rzecz, która wci¹¿ jest i nigdy siê nie zmieni w koœcio³ach katolickich na ca³ym œwiecie. Sprzeda¿ odpustów?! Kto nada³ takie prawo ksiê¿om czy biskupom... Kto nadal ksiê¿om prawo do odpuszczania grzechów? Bierzmowanie to sp³odzenie z ducha œwiêtego? Mo¿na przyj¹Ì w takim razie, ¿e teraz bêdziemy aposto³ami bo oni równie¿ byli sp³odzeni z ducha... Dlaczego mo¿na kupiÌ msze? Mój dziadziuœ jest w niebie! Bo ciocia da³a trochê panu w czarnym do rêki... To w³aœnie jest koœció³!

Rozumiem, Âże mam liczyĂŚ siĂŞ z tym, Âże mnie wywalicie? Dlatego, Âże piszĂŞ inaczej niÂż norma koÂścielna ustaliÂła? Popatrzcie na to co gÂłosicie...

"9) Nie po¿¹daj ¿ony bliŸniego twego,
10) Ani Âżadnej rzeczy, ktĂłra jego jest. (co to za przykazanie?)"

A gdzie podziaÂło siĂŞ 2) Nie bĂŞdziesz miaÂł cudzych bogĂłw obok Mnie! Nie bĂŞdziesz czyniÂł Âżadnej rzeÂźby ani Âżadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemiÂą! (dlaczego w takim razie modlisz siĂŞ przed oÂłtarzem Jezusa wiszÂącego na krzyÂżu?) Nie bĂŞdziesz oddawaÂł im pokÂłonu i nie bĂŞdziesz im sÂłuÂżyÂł, poniewaÂż Ja Pan, twĂłj BĂłg, jestem Bogiem zazdrosnym, ktĂłry karze wystĂŞpek ojcĂłw na synach do trzeciego i czwartego pokolenia wzglĂŞdem tych, ktĂłrzy Mnie nienawidzÂą. OkazujĂŞ zaÂś ÂłaskĂŞ aÂż do tysiÂącznego pokolenia tym, ktĂłrzy Mnie miÂłujÂą i przestrzegajÂą moich przykazaĂą.

A to jest 10) Nie bêdziesz po¿¹da³ domu bliŸniego twego. Nie bêdziesz po¿¹da³ ¿ony bliŸniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wo³u, ani jego os³a, ani ¿adnej rzeczy, która nale¿y do bliŸniego twego. (czy przypadkiem ktoœ go nie rozdzieli³? Usuwaj¹c 2 które by³o nie na rêkê... Tworz¹c w ten sposób 10? Czy przykazanie 10 bez wczeœniejszego przeczytania 9 mia³oby jakiœ sens?)

Zajrzyj do Biblii jeÂśli nie wierzysz... 2 mojÂżeszowa 2-17

nie zalogowa³em siê... Chcia³bym jeszcze dodaÌ, ¿e mój dziadek wgl nie by³ katolikiem - nawet bierzmowania nie mia³, wierzy³ w Boga - nie w koœció³.
Marek 1:7-11 - Paradoksem byÂło by gdyby Jezus siĂŞ ochrzciÂł i w tym samym momencie mĂłwiÂł do siebie z nieba "TyÂś jest mĂłj Syn umiÂłowany, w Tobie mam upodobanie" oraz schodziÂł sam na siebie w formie ducha ÂświĂŞtego...
Ostatnio zmieniony przez szatan 2008-12-27, 20:03, w całości zmieniany 1 raz  

ABu 
Administrator

Wysłany: 2008-12-27, 11:39   

szatan napisał/a:
ÂŻyjÂąc w tamtych czasach zabijaÂłbyÂś razem z nimi... To wÂłaÂśnie dlatego "naleÂżysz do katolickiej masy kierowanej czarnÂą sutannÂą..."

Ale caÂły czas nie napisaÂłeÂś do kogo piszesz. Czy do wszystkich, czy moÂże do kogoÂś konkretnego.

szatan napisał/a:
O co wtedy chodzi³o? O krzewienie wiary chrzeœcijaùskiej?! Jedna wielka bzdura... Chodzi³o kasê! To jedyna rzecz, która wci¹¿ jest i nigdy siê nie zmieni w koœcio³ach katolickich na ca³ym œwiecie. Sprzeda¿ odpustów?! Kto nada³ takie prawo ksiê¿om czy biskupom... Kto nadal ksiê¿om prawo do odpuszczania grzechów? Bierzmowanie to sp³odzenie z ducha œwiêtego? Mo¿na przyj¹Ì w takim razie, ¿e teraz bêdziemy aposto³ami bo oni równie¿ byli sp³odzeni z ducha...

Nie wiem, czy tylko mi siĂŞ wydaje Âże coÂś zamieszaÂłeÂś?

szatan napisał/a:
Dlaczego mo¿na kupiÌ msze? Mój dziadziuœ jest w niebie! Bo ciocia da³a trochê panu w czarnym do rêki... To w³aœnie jest koœció³!

Nie, to wÂłaÂśnie jest wyobraÂźnia. Nie tylko Twoja, ale rĂłwnieÂż 'cioci'.

szatan napisał/a:
Rozumiem, Âże mam liczyĂŚ siĂŞ z tym, Âże mnie wywalicie? Dlatego, Âże piszĂŞ inaczej niÂż norma koÂścielna ustaliÂła? Popatrzcie na to co gÂłosicie...

A, i tu siĂŞ mylisz. Zostawimy, bĂŞdzie zabawniej i forum nieco oÂżyje. Poza tym w dyskusji czasami przydaje siĂŞ nieco inny punkt widzenia.

szatan napisał/a:
"9) Nie po¿¹daj ¿ony bliŸniego twego,
10) Ani Âżadnej rzeczy, ktĂłra jego jest. (co to za przykazanie?)"

A gdzie podziaÂło siĂŞ 2) Nie bĂŞdziesz miaÂł cudzych bogĂłw obok Mnie! Nie bĂŞdziesz czyniÂł Âżadnej rzeÂźby ani Âżadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemiÂą! (dlaczego w takim razie modlisz siĂŞ przed oÂłtarzem Jezusa wiszÂącego na krzyÂżu?) Nie bĂŞdziesz oddawaÂł im pokÂłonu i nie bĂŞdziesz im sÂłuÂżyÂł, poniewaÂż Ja Pan, twĂłj BĂłg, jestem Bogiem zazdrosnym, ktĂłry karze wystĂŞpek ojcĂłw na synach do trzeciego i czwartego pokolenia wzglĂŞdem tych, ktĂłrzy Mnie nienawidzÂą. OkazujĂŞ zaÂś ÂłaskĂŞ aÂż do tysiÂącznego pokolenia tym, ktĂłrzy Mnie miÂłujÂą i przestrzegajÂą moich przykazaĂą.

A to jest 10) Nie bêdziesz po¿¹da³ domu bliŸniego twego. Nie bêdziesz po¿¹da³ ¿ony bliŸniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wo³u, ani jego os³a, ani ¿adnej rzeczy, która nale¿y do bliŸniego twego. (czy przypadkiem ktoœ go nie rozdzieli³? Usuwaj¹c 2 które by³o nie na rêkê... Tworz¹c w ten sposób 10? Czy przykazanie 10 bez wczeœniejszego przeczytania 9 mia³oby jakiœ sens?)

Zajrzyj do Biblii jeÂśli nie wierzysz... 2 mojÂżeszowa 2-17

Tu najlepiej niech siĂŞ ktoÂś inny wypowie, kto na tym zna siĂŞ zdecydowanie lepiej niÂż ja.

szatan napisał/a:
nie zalogowaÂłem siĂŞ...

Wiem, wiem, zdublowanego posta wywaliÂłem, Âżeby nie byÂło zamieszania na forum.

szatan napisał/a:
Chcia³bym jeszcze dodaÌ, ¿e mój dziadek wgl nie by³ katolikiem - nawet bierzmowania nie mia³, wierzy³ w Boga - nie w koœció³.

Równie¿ ten, kto wierzy w Zielonego Potwora Spaghetti wierzy w boga, nie w Koœció³. Do przemyœlenia.

pozdrawiam
ABu

szatan

Wysłany: 2008-12-27, 11:49   

Jeœli chodzi o dziadka... Mówiê o mszy na której ks powiedzia³, ¿e jest w niebie. W takim razie gdyby nie ciocia, by³by w piekle? Nie musisz siê na tym znaÌ, otwórz biblie i zobaczysz ró¿nice chocia¿by w przykazaniach... zmierzam do tego, ¿e nauka ksiê¿y mija siê z przes³aniem jakie niesie biblia. Tak, pisze do wszystkich.
Ostatnio zmieniony przez szatan 2008-12-27, 20:04, w całości zmieniany 1 raz  

wyimaginowany 

Wysłany: 2008-12-27, 12:12   

No, narzeszcie pierwsze koty za p³oty. Ktos zacz¹³ mówiÌ, co mu siê nie podoba. Myœle, ¿e za tym pójdzie trochê wiêcej osób. Ja sam uwa¿am, ¿e koœció³ jest jedn¹ z najbardziej zak³amanych instytucji na tym œwiecie. Tak, instytucji. Nie nazwê go wspólnot¹. Przez wieki koœció³ chyba sam zatraci³ siê w sobie. Dlatego no. Panie szatan, bravo.

ABu 
Administrator

Wysłany: 2008-12-27, 13:13   

wyimaginowany napisał/a:
Ja sam uwa¿am, ¿e koœció³ jest jedn¹ z najbardziej zak³amanych instytucji na tym œwiecie. Tak, instytucji. Nie nazwê go wspólnot¹. Przez wieki koœció³ chyba sam zatraci³ siê w sobie. Dlatego no. Panie szatan, bravo.

NaleÂżysz do KoÂścioÂła? - twierdzisz, Âże teÂż jesteÂś zakÂłamany?
Nie naleÂżysz? - wiĂŞc skÂąd wiesz o tym zakÂłamaniu?

No to, drodzy adwersarze, poproszĂŞ w takim razie o argumenty. Konkretne, bo mĂłwienie o inkwizycji, sprzedawanych odpustach, "czarnych sukienkach biorÂących w ÂłapĂŞ" staje siĂŞ nudne i nic nie wnosi do dyskusji. Kto z Was spotkaÂł siĂŞ bezpoÂśrednio z tym rzekomym zakÂłamaniem? W czym siĂŞ ono objawia?

szatan

Wysłany: 2008-12-27, 15:08   

JeÂśli nie wierzysz w mojego dziadka, ktĂłry prawdopodobnie dziĂŞki mszy jest w niebie... MiaÂłeÂś historie? Tam masz sporo nieudanych koÂścielnych inwestycji... Wystarczy poczytaĂŚ!

Chyba nie odrabia³eœ zadaù... http://www.literatura.hg.pl/tetzel.htm A¿ do reformacji, któr¹ przeprowadzi³ Marcin Luter. Sporo musia³o byÌ z tego kasy (koœció³ wci¹¿ kieruje siê zasad¹ "ciemny lud, wszystko kupi"). Masz wgl biblie ABu w domu? Czytasz j¹? Od razu widaÌ, ¿e otworzy³eœ j¹ mo¿e 1-3 w ¿yciu jeœli wgl j¹ posiadasz, czemu pozwalasz ¿eby ktoœ interpretowa³ j¹ za Ciebie... Czy wspomniane jest w biblii o tych wszystkich komuniach? Sakramentach? Zacznij od sprawdzenia przykazaù... Najwiêkszy bubel, bo ka¿dy wierzy. Zgadzam siê z wyimaginowanym. Koœció³ jest instytucj¹... w koùcu ¿yj¹ z naszych podatków, a sami ich nie p³ac¹. S¹ prawnie nie do ruszenia, ale kiedyœ musi siê to skoùczyÌ. Rzym przecie¿ upad³ pomimo swojej wielkiej chwa³y... ;-)
Ostatnio zmieniony przez szatan 2008-12-27, 20:04, w całości zmieniany 1 raz  

ABu 
Administrator

Wysłany: 2008-12-27, 15:38   

szatan napisał/a:
JeÂśli nie wierzysz w mojego dziadka, ktĂłry prawdopodobnie dziĂŞki mszy jest w niebie...

Dziadek jest w niebie, czy mo¿e ktoœ powiedzia³, ¿e dziadek jest w niebie? Zasadnicza ró¿nica...

szatan napisał/a:
MiaÂłeÂś historie? Tam masz sporo nieudanych koÂścielnych inwestycji... Wystarczy poczytaĂŚ!

Na œwiecie pe³no jest nieudanych inwestycji, dlaczego Koœció³ mia³by mieÌ wszystkie udane?

szatan napisał/a:
Chyba nie odrabia³eœ zadaù... http://www.literatura.hg.pl/tetzel.htm A¿ do reformacji, któr¹ przeprowadzi³ Marcin Luter. Sporo musia³o byÌ z tego kasy (koœció³ wci¹¿ kieruje siê zasad¹ "ciemny lud, wszystko kupi").

Chyba nie wkleiÂłeÂś dobrego linka. Wklej dobrego to odpowiem.

szatan napisał/a:
Masz wgl biblie ABu w domu? Czytasz jÂą? Od razu widaĂŚ, Âże otworzyÂłeÂś jÂą moÂże 1-3 w Âżyciu jeÂśli wgl jÂą posiadasz, czemu pozwalasz Âżeby ktoÂś interpretowaÂł jÂą za Ciebie...

Od razu widaÌ, ¿e nie rozumiesz co czytasz. Sorry za szczeroœÌ, ale przeczytaj sobie jeszcze raz moje posty i wska¿ fragmenty które wskazuj¹ na to, ¿e Bibliê otworzy³em 1-3 razy w ¿yciu.

szatan napisał/a:
Czy wspomniane jest w biblii o tych wszystkich komuniach? Sakramentach?

Tak, jest wspomniane, tylko siê trzeba trochê wysiliÌ ¿eby znaleŸÌ. W Googlach prawdopodobnie tego nie znajdziesz.

szatan napisał/a:
Zacznij od sprawdzenia przykazaĂą... NajwiĂŞkszy bubel, bo kaÂżdy wierzy.

Odpowiem cytatem:
Cytat:
Ka¿dy chrzeœcijanin powinien byÌ œwiadomy, ¿e katechizmowa formu³a przykazaù jest skrótem, s³u¿¹cym ³atwiejszemu zapamiêtaniu, a nie pe³nym tekstem.
Pe³ny tekst przykazaù zawarty jest w Biblii w dwóch miejscach: Ksiêga Wyjœcia, rozdzia³ 20 (Wj 20,2-17) oraz Powtórzonego Prawa, rozdzia³ 5 (Pwt 5,6-21). Te dwa teksty ró¿ni¹ siê nieznacznie; pierwotny jest ten z Ksiêgi Wyjœcia. W ¿adnym z tych tekstów nie ma numeracji przykazaù, ani nawet okreœlenia "dziesiêÌ przykazaù" - wszelkie próby numeracji i podzia³u na konkretne przykazania s¹ znacznie póŸniejsze ni¿ sam tekst biblijny. Podzia³ stosowany przez katolików (a tak¿e luteranów) pochodzi od œw. Augustyna.
zobacz ÂźrĂłdÂło

albo (ze ÂźrĂłdÂła niezaleÂżnego - Wikipedii):
Cytat:
W KoÂściele katolickim oprĂłcz peÂłnej wersji biblijnej uÂżywana jest takÂże wersja katechetyczna, publikowana w katechizmie kardynaÂła Gasparriego i w katechizmie dla dzieci

zobacz ÂźrĂłdÂło
No wiĂŞc co masz do zarzucenia przykazaniom?

Cytat:
Zgadzam siê z wyimaginowanym. Koœció³ jest instytucj¹... w koùcu ¿yj¹ z naszych podatków, a sami ich nie p³ac¹.

Dowody, dowody. Bo bez tego to tylko gÂłupie gadanie.

Cytat:
SÂą prawnie nie do ruszenia, ale kiedyÂś musi siĂŞ to skoĂączyĂŚ. Rzym przecieÂż upadÂł pomimo swojej wielkiej chwaÂły... ;-)

Poczekamy, zobaczymy. Czas jest.

Odpowiedz do tematu