Strona główna Parafii św. Zygmunta i św. Jadwigi Śl. w Kędzierzynie-Koźlu Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: ABu
2009-01-30, 01:42
Krucjata dobra czy zÂła?
Autor Wiadomość
Ks. Krzysztof 

Wysłany: 2008-12-31, 14:14   

Powy¿szym postem potwierdzi³eœ ¿e jesteœ pod wielkim wp³ywem tego ugrupowania - ubolewam nad tym - zmówiê dziœ za Ciebie jedn¹ dziesi¹tkê ró¿aùca :)

AnioÂłymous 

Wysłany: 2008-12-31, 14:41   

A ksiÂądz przez tÂą wypowiedz udowadnia mi Âże zupeÂłnie nie potrafi albo nie chce zrozumieĂŚ sensu podawanych przeze mnie wersetĂłw w duchu jaki z nich pÂłynie (czyli w duchu BoÂżym) poniewaÂż sÂą one dla nas listem od samego Ojca niebios a prawdziwie wierzÂący chrzeÂścijanin traktuje je bardzo powaÂżnie i rozwaÂża z modlitwÂą, wtedy dopiero bĂŞdÂąc wysÂłuchanym przez Boga przyjmuje je do serca i Âżyje zgodnie z ich duchem.

JeÂśli bĂŞdzie ksiÂądz odmawiaÂł te zdrowaÂśki z myÂślÂą o Bogu a nie mechanicznie, to bardzo proszĂŞ siĂŞ za mnie pomodliĂŚ :)... ja teÂż siĂŞ za ksiĂŞdza pomodlĂŞ...

A ksiÂądz nie jest Âświadkiem Jehowy?

Bo przecieÂż Âświadek Jehowy to ktoÂś kto Âświadczy o Bogu czyli o nim mĂłwi.. :P

PS nie dokoĂączyliÂśmy tematu przykazaĂą "koÂścielnych" :)... jak mam stosowaĂŚ siĂŞ do ostatniego? "ani Âżadnej rzeczy ktĂłra jego jest"
ÂŁk 20:46-47
46. Strze¿cie siê uczonych w Piœmie, którzy z upodobaniem chodz¹ w pow³óczystych szatach, lubi¹ pozdrowienia na rynku, pierwsze krzes³a w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach.
(BT)

Ks. Krzysztof 

Wysłany: 2008-12-31, 15:08   

Nie wyznajê boga jehowy ale wierzê w Boga w Trójcy Jedynego: Ojca Wszechmog¹cego I Syna Jego Jezusa Chrystusa i w Ducha Œwiêtego Pocieszyciele. A wykaza³em Ci ¿e w swoich pogl¹dach jesteœ zgodny z doktryn¹ tech którzy uznaj¹ siê za œwiadków jehowy czyli tych którzy dla wielu ludzi i niektórych systemów politycznych np Francja) s¹ sekt¹, nazywaj¹ siê badaczami Pisma œw, ale tradycje w jego interpretacji odrzucaj¹ tym samym b³¹dz¹c w swoich pogl¹dach, próbuj¹ oni omamiÌ ludzi a potem przez swoje przepisy prawne ich zabijaj¹ (np transfuzja krwi). powiedz mi jeszcze ¿e dos³ownie wierzysz w liczbê zbawionych (144000) a bêdê ju¿ ca³kowicie przekonany o Twoim zagubieniu siê.

Jestem KsiĂŞdzem, czÂłowiekiem ktĂłry uwierzyÂł w SÂłowo BoÂże, ktĂłry w tym SÂłowie znalazÂł sens Âżycia i sam dobrowolnie wybraÂłem taki sposĂłb realizacji swego powoÂłania, swego Âżycia - nikt do niczego mnie nie zmuszaÂł -sam wybraÂłem Âżycie w celibacie, sam wybraÂłem bycie ksiĂŞdzem. Dlaczego prĂłbujecie wmĂłwiĂŚ mi Âże zostaÂłem zmuszony do bezÂżeĂąstwa gdyby to byÂło coÂś zasadniczego w moim Âżyciu albo zostaÂłbym np grekokatolikiem, albo bym ksiĂŞdzem nie byÂł. C z tymi ktĂłrzy nie sÂą ksiĂŞÂżmi ale wybierajÂą kawalerstwo, teÂż w twoim mniemaniu sÂą ciemnÂą masÂą?

Chcia³bym ciê zaprosiÌ do tego byœ zechcia³ poœwiêciÌ trochê swojego cennego czasu by zrozumieÌ czym jest koœció³, do czego d¹¿y i byœ chcia³ w nim dostrzec choÌ odrobinê dobra - myœlê ¿e nie trzeba siê zbyt wiele wysilaÌ - skoro poczyta³eœ ju¿ Pismo Œw. - to zapraszam ciê zajrzyj do np katechizmu, a nie tylko atakuj to czego zdaje siê nie rozumiesz.

AnioÂłymous 

Wysłany: 2008-12-31, 15:25   

Ks. Krzysztof napisał/a:
Nie wyznajĂŞ boga jehowy

JHWH, IHWH (hebr. יהוה) – imiĂŞ Boga w Biblii hebrajskiej, wymowa rekonstruowana jako Jahwe i Jehowa.
Tetragram zapisany alfabetem fenickim (na górze i w œrodku) i wspó³czesnym hebrajskim, opartym na alfabecie aramejskim (na dole)

W najstarszej wersji hebrajskiej imiĂŞ Boga zapisywano czterema literami jako: יהוה. SÂą to czytane od prawej do lewej spó³gÂłoski jod, he, waw, he, ktĂłre tworzÂą tak zwany tetragram (z gr. Tetragrammaton – dosÂł. cztery litery). W jĂŞzyku polskim odpowiadajÂą im spó³gÂłoski: JHWH wystĂŞpujÂące w obu wspó³czesnych formach: Jahwe i Jehowa (w ktĂłrych Âśrodkowe he jest sÂłabe, a koĂącowe – bezdÂźwiĂŞczne). Nie sÂą znane samogÂłoski, ktĂłrych uÂżywano do pierwotnej wymowy.

W masoreckim hebrajskim tekÂście Pisma ÂŚwiĂŞtego (Starym Testamencie) imiĂŞ JHWH w formie tetragramu wystĂŞpuje 6828 razy, poczÂąwszy od KsiĂŞgi Rodzaju 2,4. To imiĂŞ wystĂŞpuje czĂŞÂściej niÂż jakiekolwiek inne okreÂślenie Boga: Elohim lub El (BĂłg) 2600 razy; Adonaj (Pan) 300 razy; Szaddaj (WszechmogÂący) 48 razy.

Ks. Krzysztof napisał/a:
Jestem KsiĂŞdzem, czÂłowiekiem ktĂłry uwierzyÂł w SÂłowo BoÂże, ktĂłry w tym SÂłowie znalazÂł sens Âżycia

WiĂŞc dlatego ze smutkiem pytam, jakim prawem ksiÂądz moÂże mnie rozgrzeszaĂŚ i nauczaĂŚ skoro nawet po studiach nie wieÂży w Boga... jakÂże smutne ale prawdziwe.

Ks. Krzysztof napisał/a:

Dlaczego prĂłbujecie wmĂłwiĂŚ mi Âże zostaÂłem zmuszony do bezÂżeĂąstwa gdyby to byÂło coÂś zasadniczego w moim Âżyciu albo zostaÂłbym np grekokatolikiem, albo bym ksiĂŞdzem nie byÂł.

Dlaczego jest wiele przypadków molestowania seksualnego i ¿ycia z inn¹ kobiet¹? Skoro nie czujecie siê zmuszeni? Dlaczego np. kosztem tego nie zrezygnowaliœcie z popêdu do mamony, do "pierwszych miejsc w koœcio³ach", obnoszenia siê wiar¹ przecie¿ z tego Bóg ka¿e zrezygnowaÌ przede wszystkim! a póŸniej jeœli ktoœ dalej czuje ¿e chce oddaÌ siê Bogu mo¿e równie¿ zrezygnowaÌ z ma³¿eùstwa.

Ks. Krzysztof napisał/a:

Chcia³bym ciê zaprosiÌ do tego byœ zechcia³ poœwiêciÌ trochê swojego cennego czasu by zrozumieÌ czym jest koœció³, do czego d¹¿y i byœ chcia³ w nim dostrzec choÌ odrobinê dobra

Ingerencja w polityke, pieniÂądze. PoÂświĂŞciÂłem ten czas juÂż dawno.

Ks. Krzysztof napisał/a:

Ks. Krzysztof napisaÂł/a:
Nie wyznajĂŞ boga jehowy ale wierzĂŞ w Boga w TrĂłjcy Jedynego: Ojca WszechmogÂącego I Syna Jego Jezusa Chrystusa i w Ducha ÂŚwiĂŞtego Pocieszyciele.

Koœció³ wierzy w trójcê.
O trĂłjcy nie wspomina Biblia.

Wniosek dla czytaj¹cego :): Koœció³ ma swojego Boga trójosobowego, który sam do siebie mówi synu, rozmawia sam ze sob¹ i sam sobie siebie zsy³a jako ducha œwiêtego. Koœció³ pos³uguje siê takimi postaciamia jak Jezus i aposto³owie tylko komercyjnie jako przykrywka i przedstawia ich charakter wg swoich zasad. Zasady biblijne s¹ inne od Koœcielnych. Czy w takim razie Koœció³ to zupe³nie inne religia nie oparta na piœmie œwiêtym i na Bogu?
46. Strze¿cie siê uczonych w Piœmie, którzy z upodobaniem chodz¹ w pow³óczystych szatach, lubi¹ pozdrowienia na rynku, pierwsze krzes³a w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach.
(BT)

Ks. Krzysztof 

Wysłany: 2008-12-31, 16:07   

W nauczaniu œwiadków Jehowy, czêsto treœci zgodne ze wspó³czesn¹ egzegez¹ biblijn¹ przeplataj¹ siê z treœciami niezgodnymi. Nieraz trudno je oddzieliÌ o siebie. Tych niezgodnych jest wiêcej. Do nich nale¿y na pierwszym miejscu wymowa tetragramu JHWH jako Jehowa, nastêpnie znajomoœÌ imienia JHWH przed Moj¿eszem, wymawianie i objawienie imienia Jahwe przez Jezusa oraz wypowiadanie imienia Jahwe przez pierwszych chrzeœcijan, a tak¿e twierdzenie, ¿e Jahwe jest jedynym imieniem Boga.
PrawdĂŞ mĂłwiÂąc, nikt nie wie na pewno, jak pierwotnie wymawiano imiĂŞ BoÂże JHWH, poniewaÂż pierwszÂą czêœÌ Biblii spisano w jĂŞzyku hebrajskim, w ktĂłrym byÂły jedynie spó³gÂłoski. Gdy staroÂżytny jĂŞzyk hebrajski byÂł jeszcze uÂżywany na co dzieĂą, nie sprawiaÂło to Âżadnych trudnoÂści. Izraelici dobrze wiedzieli, jak siĂŞ wymawia imiĂŞ BoÂże i automatycznie uzupeÂłniali samogÂłoski (tak jak dla polskiego czytelnika skrĂłt „zÂł" oznacza „zÂłoty", a „mgr" - magister).
Dwie rzeczy zmieniÂły tĂŞ sytuacjĂŞ. Po pierwsze, wÂśrĂłd ÂŻydĂłw pojawiÂło siĂŞ przekonanie, Âże nie powinno siĂŞ gÂłoÂśno wymawiaĂŚ imienia BoÂżego. Kiedy wiĂŞc napotykali je podczas czytania Biblii, wymawiali w zamian hebrajskie sÂłowo Adonaj („Pan"). Po drugie, z czasem staroÂżytny jĂŞzyk hebrajski przestaÂł byĂŚ jĂŞzykiem Âżywym i w ten sposĂłb oryginalna wymowa imienia BoÂżego w koĂącu poszÂła w zapomnienie.
Chc¹c nie dopuœciÌ do zupe³nego zapomnienia wymowy jêzyka hebrajskiego, uczeni ¿ydowscy (Masoreci) wymyœlili w drugiej po³owie pierwszego tysi¹clecia naszej ery system znaków przedstawiaj¹cych brakuj¹ce samog³oski i dodali je w Biblii Hebrajskiej do spó³g³osek. W ten sposób utrwalono ówczesn¹ wymowê. Jeœli chodzi o imiê Bo¿e, to zamiast umieszczaÌ przy nim odpowiednie znaki samog³oskowe, na ogó³ u¿ywali innych znaków samog³oskowych, aby przypomnieÌ czytelnikowi, ¿e ma przeczytaÌ Adonaj.
Wymowa tetragramu jako Jehowa nie byÂła znana ÂŻydom w staroÂżytnoÂści. ZaczĂŞÂło siĂŞ to dopiero gdzieÂś w XII-XIII wieku a w ogĂłlne w uÂżycie weszÂła w wieku XVI. ZostaÂła ona spowodowana wokalizacjÂą masoreckÂą tetragramu, zaczerpniĂŞtÂą z wyrazu Adona. Godne uwagi jest rĂłwnieÂż to, Âże ilekroĂŚ tetragram poprzedza wyraz Adonaj, otrzymuje wĂłwczas punktacjĂŞ wyrazu Elohim, aÂżeby nie powtarzaĂŚ dwa razy tego samego wyrazu (np. Rdz 15, 2).
Œwiadkowie Jehowy nie uwa¿aj¹, ¿e u¿ywanie formy Jahwe jest b³êdne, jednak wybieraj¹ formê Jehowa. Twierdz¹, ¿e jest ona bardziej rozpowszechniona i znana ni¿ Jahwe". Mo¿e kiedyœ tak by³o, ale dziœ jest raczej odwrotnie. Œwiadcz¹ o tym wspó³czesne t³umaczenia Biblii oraz liczne artyku³y i dzie³a omawiaj¹ce to zagadnienie. Wydaje siê te¿, ¿e by³oby lepiej pos³ugiwaÌ siê imieniem Bo¿ym w brzmieniu prawdopodobnie bli¿szym oryginalnemu, jakim jest niew¹tpliwie Jahwe. Na ten argument œwiadkowie Jehowy odpowiadaj¹, ¿e niekoniecznie, bo nie ma takiego zwyczaju w odniesieniu do imion biblijnych.
Wymawiamy je w ojczystym jêzyku i nie próbujemy naœladowaÌ oryginalnego brzmienia. Mówimy np. Izajasz, chocia¿ tego proroka za jego czasów nazywano prawdopodobnie fsza'jahu. Nawet uczeni, którzy znaj¹ pierwotne brzmienie tych imion, pos³uguj¹ siê ich formami wspó³czesnymi, a nie staro¿ytnymi.
T¹ argumentacj¹ œwiadkowie Jehowy staraj¹ siê przekonaÌ do u¿ywania formy Jehowa. WidaÌ forma ta ma dla niech du¿e znaczenie, a rezygnacja z niej by³aby podobna do zmiany nazwy firmy po jej bankructwie. Dla nas natomiast s³owo Jehowa kojarzy siê dziœ wy³¹cznie ze wspólnot¹ œwiadków Jehowy i z ca³ym ich nauczaniem. Powszechne odrzuceniem tej formy wi¹¿e siê z odrzuceniem ich b³êdów.

Fragment "Jego ImiĂŞ jest ÂświĂŞta" ks. D Rybol
Ca³oœÌ tej ksi¹¿eczki postaram siê umieœciÌ w naszej czytelni.

Ks. Krzysztof 

Wysłany: 2008-12-31, 16:12   

OdsyÂłam takÂże do http://www.katolikos.republika.pl/jehowa.htm

Ks. Krzysztof 

Wysłany: 2008-12-31, 16:19   

Drodzy adwersarz Koœció³ na przestrzeni wieków z herezjami które g³osicie na tym forum ju¿ siê rozprawi³ - jak dot¹d nie wymyœliliœcie niczego nowego.

Poszukujecie odpowiedzi - poczytajcie Breviarum fidei

szatan

Wysłany: 2008-12-31, 16:24   

Ks. Krzysztof napisał/a:
teÂż w twoim mniemaniu sÂą ciemnÂą masÂą?

To moje sÂłowa, a nie AnioÂłymous. Ponad to! ProszĂŞ uwaÂżniej czytaĂŚ bo brzmiaÂły one caÂłkiem inaczej...

szatan napisał/a:
Od razu widaĂŚ, ze naleÂżysz do katolickiej masy kierowanej czarnÂą sutannÂą

Dlatego proszê ¿ebyœ nie przekrêca³ moich s³ów.

Ks. Krzysztof napisał/a:
Koœció³ na przestrzeni wieków z herezjami które g³osicie na tym forum ju¿ siê rozprawi³

W jaki sposĂłb siĂŞ rozprawiÂł? TworzÂąc kolejne dogmaty? Faktycznie... Przez dÂłuÂższy czas nie pozwalano badaĂŚ Biblii, byÂła ona tylko w pierwotnym jĂŞzyku przez co zwykli ludzie nie potafili jej zrozumieĂŚ nawet w koÂściele, a za jej posiadanie palono na stosie... Jednak mamy XXI w.

Je¶li herezj± dla ksiêdza s± wersety z PISMA ¦WIÊTEGO to nie mamy o czym rozmawiaæ.
Na wstĂŞpie proponuje zastanowiĂŚ siĂŞ co byÂło pierwsze, pismo ÂświĂŞte czy dogmat? I oczywiÂście co stawiamy wyÂżej... Bo dla mnie - zawsze bĂŞdzie to Biblia.
Marek 1:7-11 - Paradoksem byÂło by gdyby Jezus siĂŞ ochrzciÂł i w tym samym momencie mĂłwiÂł do siebie z nieba "TyÂś jest mĂłj Syn umiÂłowany, w Tobie mam upodobanie" oraz schodziÂł sam na siebie w formie ducha ÂświĂŞtego...

Ks. Krzysztof 

Wysłany: 2008-12-31, 16:33   

PiszĂŞ to jeszcze raz:
do wszystkich odwiedzajÂących ten temat forum: zapraszam chociaÂżby do dowiedzenia wikipiedii http://pl.wikipedia.org/w...iadkowie_Jehowy

CzytajÂąc opis wierzenia ÂświadkĂłw jehowy zauwaÂżymy tam:
* Biblia podstaw¹ wierzeù odrzucaj¹ tradycjê - patrz wypowiedŸ szatan Wys³any: 2008-12-26, 21:06 (A sk¹d wiesz, ¿e bêd¹c katolikiem wierzysz w³aœciwie? Dlaczego pozwalasz, ¿eby koœció³ interpretowa³ Biblie za Ciebie)
* Âświadkowie Jehowy przyjmujÂą kanon protestancki - patrz: szatan WysÂłany: 2008-12-27, 15:08 (AÂż do reformacji, ktĂłrÂą przeprowadziÂł Marcin Luter. Sporo musiaÂło byĂŚ z tego kasy)
* biblia ÂświadkĂłw jehowy nazewnictwo np ksiĂŞga mojÂżeszowa - patrz: szatan WysÂłany: 2008-12-27, 11:14 (Zajrzyj do Biblii jeÂśli nie wierzysz... 2 mojÂżeszowa 2-17)
* œwiadkowie nie uznaj¹ Trójcy œw. - patrz szatan Wys³any: 2008-12-27, 19:29 (Bóg uto¿samiany jest z Jezusem i Duchem œwiêtym? Przecie¿ to trzy ró¿ne rzeczy... ) podobnie anio³ymous Wys³any: 2008-12-27, 21:02
* Œwiadkowie Jehowy g³osz¹ tzw armagedon - czyli zniszczenie tych ludzi którzy nie spe³niaj¹ wymagaù jehowy - patrz szatan Wys³any: 2008-12-27, 15:08 (Koœció³ jest instytucj¹... w koùcu ¿yj¹ z naszych podatków, a sami ich nie p³ac¹. S¹ prawnie nie do ruszenia, ale kiedyœ musi siê to skoùczyÌ. Rzym przecie¿ upad³ pomimo swojej wielkiej chwa³y...)
* œwiadkowie jehowy wierz¹ ze zmarli przestaj¹ istnieÌ - patrz szatan wys³any 2008-12-31, 9:10 ( co g³osi wiara katolicka? œmierci¹ nie umierasz tylko idziesz do nieba, piek³a albo czyœÌca ... czy to nie absurd?), podobnie Anio³ymous Wys³any: 2008-12-28, 16:02
* Wiara czy gÂłoszony poglÂąd o tzw Wielkim Babilonie - wielkie religie (oprĂłcz ÂświadkĂłw jehowy) bĂŞdÂą zniszczone przez szkarÂłatna bestiĂŞ - czyÂżby nasz adwersarz bawiÂł siĂŞ w ekranowego szatana (czyt. szkarÂłatna bestia) przywoÂłujÂą tu tekst z 1 Tym 4

I mo¿na by tak w nieskoùczonoœÌ uwa¿am ¿e te dwie osoby skoro nie przyznaj¹ siê do tego ¿e s¹ œwiadkami Jehowy to stwierdzam ¿e s¹ pod powa¿nym ich wp³ywem, i na tym naszym parafialnym forum siej¹ zamêt i ferment jak ci odwiedzaj¹cy domy i zaczepiaj¹cy ludzi na ulicy.

Ks. Krzysztof 

Wysłany: 2008-12-31, 16:38   

Zgadzam siĂŞ szatanie nie mamy o czym rozmawiaĂŚ

Jezus powiedziaÂł „Ty jesteÂś Piotr - opoka i na tej opoce zbudujĂŞ mĂłj KoÂśció³... a bramy piekielne go nie przemogÂą”. Nie przemogÂą - rozumiesz?!!!!

szatan

Wysłany: 2008-12-31, 16:43   

Bramy piekielne to wersety z pisma œwiêtego które podaje? ¯adnych nauk œwiadków tutaj nie g³oszê... Proszê nie porównywaÌ mnie do œwiadka jehowy oraz nie przekrêcaÌ moich s³ów. Widzê, ¿e znowu dochodzimy do momentu w, którym jedynym argumentem jest mój nick.

To przykre, jednak proszĂŞ go traktowaĂŚ jak kaÂżdy inny - zresztÂą wypowiadaÂłem siĂŞ juÂż na ten temat.

Do tego jeszcze dorzucĂŞ pewien fajny cytat z waszego forum...
master_czesiu napisał/a:
Urojenia jednej osoby nazywajÂą szaleĂąstwem... Urojenia wielu osĂłb......religia
Marek 1:7-11 - Paradoksem byÂło by gdyby Jezus siĂŞ ochrzciÂł i w tym samym momencie mĂłwiÂł do siebie z nieba "TyÂś jest mĂłj Syn umiÂłowany, w Tobie mam upodobanie" oraz schodziÂł sam na siebie w formie ducha ÂświĂŞtego...

AnioÂłymous 

Wysłany: 2008-12-31, 16:50   

Cytat:
Wymowa tetragramu jako Jehowa nie byÂła znana ÂŻydom w staroÂżytnoÂści. ZaczĂŞÂło siĂŞ to dopiero gdzieÂś w XII-XIII wieku a w ogĂłlne w uÂżycie weszÂła w wieku XVI.

Jak mogÂła byĂŚ znana skoro dostĂŞp do Biblii nie byÂł tak wielki? Teraz kaÂżdy ma w domu Biblie na szczĂŞÂście.

Cytat:
Œwiadkowie Jehowy nie uwa¿aj¹, ¿e u¿ywanie formy Jahwe jest b³êdne, jednak wybieraj¹ formê Jehowa.

Obie formy w takim razie s¹ z³e poniewa¿, mamy podane same spó³g³oski.
Mi osobiÂście lepiej brzmi Jahwe.
jakim prawem nazywacie siĂŞ posÂłannikami Boga skoro nie sÂłuÂży ksiÂądz Bogu JHWH?... skoro on w wersetach (ktĂłre ksiÂądz napewno zna) mĂłwi: "jam jest BĂłg" w tÂłumaczeniu jest (hebr. יהוה) JHWH... Jahwe czy jehowa? przecieÂż to kwestia dobrania spó³gÂłosek. Sens jest ten sam i chodzi o tego samego Boga.
...
Nie byÂłem nigdy "Âświadkiem Jehowy" (towarzystwo) i nie mam zamiaru... ... a was ostrzegam Âże to co gÂłoszÂą nie jest rĂłwnieÂż zgodne z BibliÂą
rozumiem Âże ksiÂądz chce odwrĂłciĂŚ uwage i wzbudziĂŚ agresje? Bo zapewne nie raz moÂżna byÂło usÂłyszeĂŚ z ambony Âże chodzÂą po domach kociarze i kÂłamiÂą...
MoÂżemy porozmawiaĂŚ o tym prywatnie :) juÂż mĂłwiÂłem... skoro temat niewygodny na forum a Argumenty topniejÂą.

Cytat:
Drodzy adwersarz Koœció³ na przestrzeni wieków z herezjami które g³osicie na tym forum ju¿ siê rozprawi³ - jak dot¹d nie wymyœliliœcie niczego nowego.

Ale nie rozprawi³ siê niestety dowodami tylko mieczami, stosami, ogniem, smo³¹, olejem.
Dlatego hmmm... nie spali mnie ksiÂądz na stosie ;D... w dzisiejszych czasach

Nie wymyœlimy czegoœ nowego? czyli jesteœcie zapoznani z tymi b³êdami od lat i nadal nie potraficie ich odeprzeÌ mimo tego ze w³aœnie tego uczyli was na studiach... a wci¹¿ wymyœlacie nowe dogmaty ¿eby je zatuszowaÌ.

ZapĂŞtla siĂŞ krÂąg.
(BT)

Stefan 

Wysłany: 2008-12-31, 22:31   

DwĂłch mÂłodych ludzi, ktĂłrzy nie rozumiejÂą istoty zapisĂłw Pisma ÂŚwiĂŞtego, zaczyna szukaĂŚ zaczepki, aby mieĂŚ kogoÂś, na kim bĂŞdÂą mogli wyÂładowaĂŚ wszystkie swoje dotychczasowe niepowodzenia Âżyciowe.
Czy wam trudno zrozumieÌ, ¿e ówczesne zapisy by³y na miarê i mo¿liwoœci ludzi je poznaj¹cych. Ilu wed³ug was zna³o w tamtych czasach pismo i mog³o swobodnie nim siê pos³ugiwaÌ. Czy, zanim zaczêliœcie poznawaÌ Bibliê, zaczerpnêliœcie jakiejœ wiedzy, jak ta Ksiêga powstawa³a, na czym j¹ pisano, jakim zasobem s³ów dysponowali ówczeœni ludzie.
FormuÂłowanie zdaĂą, dobĂłr wyrazĂłw byÂło dokonywane dla wiedzy i poziomu intelektualnego ludzi, do ktĂłrych wtedy byÂły kierowane.

ÂŻeby wam uzmysÂłowiĂŚ, Âże trudnoÂści ze zrozumieniem tekstu istniejÂą, podam przykÂład „Bogurodzicy”. Jest to najstarsza polska pieϝ religijna, napisana w XI lub XII w. Jej tekst jest dziÂś w wielu miejscach niezrozumiaÂły tak pod wzglĂŞdem jĂŞzykowym, jak i treÂściowym. Nie rozumie siĂŞ pewnych wyrazĂłw i form gramatycznych, ktĂłre zaginĂŞÂły lub ulegÂły zmianom. A napisana w jĂŞzyku polskim i nie tÂłumaczona.

MoÂże juÂż czas, ÂżebyÂście wyszli z tego krĂŞgu waszych urojeĂą.

szatan

Wysłany: 2008-12-31, 22:39   

Ty mi lepiej znajdÂź argumenty na moje rzekome 'plÂątanie'. Nikt nie szuka zaczepki! Nikt nie ma zamiaru Cie szkalowaĂŚ tak jak ty mnie/nas...

Stefan napisał/a:
NajwiĂŞksze spustoszenie czyniÂą laicy, ktĂłrzy nie wiedzÂą, co czytajÂą i nie rozumiejÂą Prawd Wiary i zachowujÂą siĂŞ jak faryzeusze, myÂślÂący, Âże sÂą uczonymi w piÂśmie, a sÂą uczniami niezbyt pilnie sÂłuchajÂącymi nauk i przyswajajÂącymi wiedzĂŞ.

Stefan napisał/a:
DwĂłch mÂłodych ludzi, ktĂłrzy nie rozumiejÂą istoty zapisĂłw Pisma ÂŚwiĂŞtego, zaczyna szukaĂŚ zaczepki, aby mieĂŚ kogoÂś, na kim bĂŞdÂą mogli wyÂładowaĂŚ wszystkie swoje dotychczasowe niepowodzenia Âżyciowe.

Dlatego jeÂśli masz pisaĂŚ bez Âładu i skÂładu odnoszÂąc siĂŞ jedynie do naszego mÂłodego wieku to lepiej nic nie pisz bo zaÂśmiecasz ten wÂątek.

AnioÂłymous 

Wysłany: 2008-12-31, 22:56   

Drogi Stefanie
Po pierwsze nie szukam zaczepki tylko argumentów Biblijnych (których niestety tu nie znalaz³em), chyba bêde musia³ zwróciÌ siê do kogoœ bardziej obeznanego z Bibli¹ bo naprawdê nie interesuje mnie co napisa³ ksi¹dz w swojej ksi¹¿ce tylko co mówi Biblia. Czy ty aby Stefanie nie przesadzasz z tymi zapisami? Masz ludzi za bezrozumnych? Po co s¹ t³umaczenia Biblii? po to ¿eby j¹ zrozumieÌ ;D...

Cytat:
ÂŻeby wam uzmysÂłowiĂŚ, Âże trudnoÂści ze zrozumieniem tekstu istniejÂą, podam przykÂład „Bogurodzicy”. Jest to najstarsza polska pieϝ religijna, napisana w XI lub XII w. Jej tekst jest dziÂś w wielu miejscach niezrozumiaÂły tak pod wzglĂŞdem jĂŞzykowym, jak i treÂściowym.

Ale t³umaczenie Biblii Tysi¹clecia pochodzi z po³owy wieku XX... a nie XII... wiêc jeœli tak wiele jest B³êdów, to dlaczego daliœcie j¹ wiernym? Dlaczego ktoœ od was nie przet³umaczy jej dobrze... I dlaczego potraficie broniÌ siê dwoma czy trzema wersetami?...

Cytat:
Czy, zanim zaczêliœcie poznawaÌ Bibliê, zaczerpnêliœcie jakiejœ wiedzy, jak ta Ksiêga powstawa³a, na czym j¹ pisano, jakim zasobem s³ów dysponowali ówczeœni ludzie.

Gdybym takiej wiedzy nie posiadaÂł to jak mĂłgÂłbym tu w ogĂłle wysuwaĂŚ jakieÂś wnioski... I mĂłwiĂŚ o tym otwarcie?
ProszĂŞ odpowiedzieĂŚ mi na poprzednie wersety cytatami z Biblii to podam nastĂŞpne... nie chce bombardowaĂŚ, bo narazie ksiÂądz nie wniĂłsÂł wiele, oprĂłcz cytatĂłw z wikipedii, z ksiÂązek i klerykalnych broszur.

WiĂŞc czy nadal bĂŞdĂŞ "niewierny"?
Udowodnicie wasze racje?
Czy po prostu bĂŞdziecie mi wmawiaĂŚ Âże jestem gÂłupi, nie potrafie czytaĂŚ i tylko ksiĂŞÂża majÂą takÂą moc?
(BT)

Odpowiedz do tematu