|
Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu
|
quo vadis...sanctam,catholicam Ecclesia? |
Autor |
Wiadomość |
gregorek
|
Wysłany: 2008-06-15, 17:22 quo vadis...sanctam,catholicam Ecclesia?
|
|
|
http://www.bibula.com/new/display.php?textid=02107
...to tylko promil promila tego ,co siĂŞ dzieje z Mistycznym CiaÂłem Chrystusa w tych czasach!Gdzie sie podziaÂł szacunek do Boga ,objawionej nam nauki i zasad Âżycia jakie z niej pÂłynÂą? |
_________________ Deus, tu conversus vivificabis nos...
gregorek
 |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2008-08-04, 19:36 s
|
|
|
quo vadis...gregorek? |
|
|
|
 |
goœÌ II
Gość
|
Wysłany: 2008-08-04, 22:37 Do gregorka.
|
|
|
gregorek, do wymiany twoich przemyœleù nie nadaje siê forum parafialne. Poszukaj sobie godnych siebie adwersarzy na forach teologicznych, akademickich lub temu podobnych. My prosty Lud Bo¿y, owieczki zab³¹kane, które kochaj¹ swojego Pana tak, jak potrafi¹. Do nas trafiaj¹ s³owa proste, które nauczaj¹, pouczaj¹, chwal¹ i gani¹. S³ów obco brzmi¹cych po prostu nie rozumiemy, choÌ znamy ich znaczenie i t³umaczenie. I to by by³o na tyle. |
|
|
|
 |
gregorek
|
Wysłany: 2008-08-09, 18:23
|
|
|
I wÂłaÂśnie o to chodzi ,Âżeby prosty lud wiedziaÂł w co i jak wierzyĂŚ.W "KrĂłtkim zbiorze zasad Âżycia chrzeÂścijaĂąskiego" uÂłoÂżonym przez KardynaÂła Mercier'a tak jest napisane :
"W co mamy wierzyĂŚ,aby sie zbawiĂŚ?
Obowi¹zkiem ka¿dego chrzeœcijanina jest wierzyÌ we wszystkie prawdy,które Bóg œwiatu objawi³.S¹ one zawarte w Piœmie œw. i w Tradycji.Podaje je zaœ do wierzenia wiernym ,z nakazu Bo¿ego, Koœció³ rzymskokatolicki."
I nie ma innych prawd i koœcio³ów.Tradycja!Ustny przekaz nauki przekazany nam poprzez Aposto³ów od Chrystusa i Ducha Œwiêtego!Nauka zawarta w s³owie i rytach tak Mszy Œwiêtej ,jak i Sakramentów -ze wszystkimi potrzebnymi modlitwami i egzorcyzmami.Jak ju¿ Bóg coœ ustala, to nam tego zmieniac nie wolno.Opieraj¹c wiarê jedynie na Piœmie Œwiêtym,popadnie sie w herezjê,czego dowodem jest dzisiejszy chaos - ka¿dy wierzy sobie jak chce.Twierdz¹c wiêc ,¿e my - prosty lud - nie potrzebujemy teologi,skazujemy wiarê na œmierÌ.Bo co przeka¿emy dzieciom?Mówi¹c o teologi, mam na myœli - oczywiœcie - tradycyjne nauczanie.A co siê do tego ma ,to tak¿e i to ,¿e sama mi³oœc do naszego Króla to za ma³o...trzeba jeszcze dok³adnie wype³niac Jego wolê.No ale najpierw ,oczywiœcie,trzeba j¹ znaÌ.I tego musimy wymagaÌ od naszych Kap³anów,aby nam j¹ objawiali tak, jak im przez dziesiatki pokoleù objawiano.Jedn¹,niezmienn¹ naukê Bo¿¹.
Co do Twej rady o "forach teologicznych"...Ja nie szukam adwersarzy...WrĂŞcz przeciwnie.To ja chciaÂłbym sÂłuchaĂŚ ,bo zaoszczĂŞdziÂłbym sporo czasu .Teologia jako nauka jest zamkniĂŞta.Wszelkie "dyskusje akademickie" mogÂą jÂą tylko deformowaĂŚ.WiĂŞc zamiast tego wolĂŞ poczytaĂŚ np."SumĂŞ TeologicznÂą".Polecam.
Rozumiem,¿e skoro piszesz: " Do nas trafiaj¹ s³owa proste, które nauczaj¹, pouczaj¹, chwal¹ i gani¹. S³ów obco brzmi¹cych po prostu nie rozumiemy...",to reprezentujesz jak¹œ grupê parafialn¹ ,lub inn¹ - ciekawe jak¹.Tylko ¿e...czy 'post' nadaje siê na to forum czy nie ,to raczej admin o tym decyduje.Nikt nie ka¿e Wam (lub Tobie ) czytaÌ cokolwiek.
A na koniec - "ÂświateÂłko w tunelu" :)
http://wiadomosci.wp.pl/k...ml?ticaid=1665a |
_________________ Deus, tu conversus vivificabis nos...
gregorek
 |
|
|
|
 |
|
|