|
Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu
|
Forum i ortografia |
Autor |
Wiadomość |
ABu
Administrator
Wiek: 45 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 82 Skąd: KĂŞdzierzyn-KoÂźle
|
Wysłany: 2008-04-19, 11:42 Forum i ortografia
|
|
|
Mam do Was pytanie:
Czy chcemy jako forum do³¹czyÌ do ogólnopolskiej akcji "Bykom stop"? Idea akcji jest taka (cytat ze strony):
"Têpmy e-analfabetyzm, nie dopuœÌmy do tego, aby za kilka lat Internet zapomnia³ zupe³nie, co znaczy ortografia!"
Strona akcji: bykom-stop.avx.pl.
Czekam na opinie
ABu |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2008-04-23, 14:49 OczywiÂście TAK !
|
|
|
IleÂż to nieporozumieĂą moÂże spowodowaĂŚ niechlujne pisanie. To nie tylko ortografia, ale takÂże interpunkcja, stylistyka, gramatyka. Najgorsze, moim zdaniem, jest pisanie skrĂłtami. Nie wszyscy je rozumiejÂą, tym bardziej, gdy tworzÂą "nowomowĂŞ", sÂą slangiem dostĂŞpnym tylko wÂąskiej grupie uÂżytkownikĂłw, np. internautĂłw czy mÂłodzieÂży.
Nie mo¿e byÌ t³umaczeniem poœpiech przy pisaniu tekstu. CzystoœÌ zapisu pozwala innym uczyÌ siê poprawnoœci pisania. Wspomnê tu tak¿e o szybkim pisaniu pomijaj¹cym polskie litery, które mo¿e wypaczyÌ sens napisanego zdania.
Podpowiadam, Âże dobrym sposobem, przynajmniej na ortografiĂŞ, jest napisanie tekstu na przykÂład w Wordzie, gdzie jest automatycznie sprawdzana pisownia i skopiowanie juÂż poprawionego tekstu do forum. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2008-04-25, 16:24
|
|
|
Jestem zdecydowanie przeciwna. Dysortograf teÂż czÂłowiek BÂądÂźmy tolerancyjni. |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2008-04-25, 18:46 Dysortografik teÂż moÂże poprawnie pisaĂŚ !
|
|
|
Dysortografik to na pewno teÂż czÂłowiek, dlatego powinien korzystaĂŚ z udogodnieĂą, o ktĂłrych wspomniaÂłem. Te sposoby sÂą rodzajem terapii, ktĂłra trwa caÂłe Âżycie i mogÂą duÂżo pomĂłc w korygowaniu zaburzenia. |
|
 |
ABu
Administrator
Wiek: 45 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 82 Skąd: KĂŞdzierzyn-KoÂźle
|
Wysłany: 2008-04-26, 12:42
|
|
|
Cytat: | BÂądÂźmy tolerancyjni. |
No to zapowiada siĂŞ temat na ciekawÂą dyskusjĂŞ.
JeÂżeli chodzi o ortografiĂŞ, to tutaj zdecydowanie trzymam stronĂŞ Stefana, ale nie zrobiĂŞ nic w kierunku akcji 'Bykom-stop' dopĂłki nie wypowie siĂŞ co najmniej kilka osĂłb.
Jak na mój gust warto poœwiêciÌ te kilkadziesi¹t sekund wiêcej po to, by napisaÌ informacjê czytelniej i zgodnie ze wszystkimi zasadami ortografii, interpunkcji i gramatyki. Tym bardziej, ¿e istotnie, jest wiele programów które potrafi¹ poprawiaÌ b³êdy. Poza tym forum to nie czat, tutaj czas siê nie liczy - nie trzeba odpowiadaÌ w ci¹gu kilkunastu sekund - mo¿na przecie¿ spokojnie myœleÌ nad odpowiedzi¹ nawet kilka dni.
Bo to, ¿e ktoœ uwa¿a siê za dys- (-ortografika, -grafika itp.) wcale nie oznacza, ¿e tak musi byÌ w rzeczywistoœci. Znam doskonale jeden stwierdzony przypadek dysortografika, który nagle przesta³ byÌ dysortografikiem bo... zacz¹³ czytaÌ ksi¹¿ki. W tym momencie nie robi ¿adnych b³êdów. Musimy dawaÌ dobry przyk³ad po pierwsze z szacunku dla czytelników, po drugie dla w³asnej wygody.
PrzykÂład? ProszĂŞ bardzo - ten sam tekst napisany z pominiĂŞciem wszelkich reguÂł. ProszĂŞ o odpowiedÂź - ktĂłry jest czytelniejszy?
Cytat: | No to zapowiada siem temat na ciekawom dyskusje jezeli hodzi o ortografe, to tutaj zdecydowanie czymam stron Stefana ale ùe zrobe nic w kiernku akcji 'Bykom-stop' dopuki nie wypowie siê conaj mniej kilka osup jak na mój gust warto po œwiêciÌ te kilka dziesiont sekunt wiencej po toby napisaÌ informacje czytelniej i zgodnieze fszystkimi zasadami ortografi interpunkci i gramatyki Tym bardŸej ¿e istotnie jest wiele programów kture potrafi¹ poprawiaÌ b³êdy Poza tym frum to nie chat, tutaj czas sie nieliczy - nietszeba odpowiadaÌ wci¹gu kilkunastu sekund - morzna przecie spokojnie myœleÌ nad odpowiedziom nawet kilka dni Bo to ¿e ktoœ uwarza siê za dys- (-ortografika, -grafika itp.) wcale nie oznacza ¿e tak musibyÌ rzeczywistoœci. Znamdoskonale jeden stfierdzony pzypadek dysortografika ktury nagle przesta³ byÌ dys ortografikiem bo... zaczo³ czytaÌ ksi¹rzki f tym momêcie nie robi ¿adnych b³êdów Musimy dwaÌ dobry przy³ad po piersze z szacunku dla czytelników, po drugie dla w³asnej wygdy. |
|
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2008-04-27, 07:02
|
|
|
A ja mam dysortografiê choÌ od dzieciùstwa wprost uwielbia³am czytaÌ ksi¹¿ki. Czyta³am nie tylko wszyœciutkie lektury szkolne ale duuuu¿o wiêcej. Moja dysortografia nic, a nic siê nie zmienia choÌ poch³aniam przeogromn¹ iloœÌ ksi¹¿ek. Czytanie ksi¹¿ek to jedna z moich pasji. Niestety nie ma mocnych. Przynajmniej w moim przypadku. |
|
|
|
 |
|
|