Strona główna Parafii św. Zygmunta i św. Jadwigi Śl. w Kędzierzynie-Koźlu Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Festyn parafialny
Autor Wiadomość
orlando

Wysłany: 2014-06-03, 07:46   Festyn parafialny

DÂługo myÂślaÂłam, czy poruszyĂŚ ten temat, temat, ktĂłry juÂż od kilku lat wywoÂłuje u mnie niesmak. Nie chciaÂłam narzekaĂŚ, ale, poniewaÂż widzĂŞ, Âże w tej kwestii nic siĂŞ nie zmienia, byĂŚ moÂże nikt nigdy nie zwrĂłciÂł na to uwagi. O co chodzi? Podczas organizowanego co roku parafialengo festynu (dla rodzin!), tak jak i podczas innych festynĂłw ceny za atrakcje dla dzieci sÂą po prostu nieprzyzwoite. Albo inaczej, ceny sÂą OK, jeÂśli ktoÂś na festynie pojawia siĂŞ z jedynakiem. Albo np. z dziadkiem-sponsorem. My przez wiele lat unikaliÂśmy tej imprezy, poniewaÂż po prostu koĂączyÂła siĂŞ pÂłaczem. WidzĂŞ powaÂżny rozdÂźwiĂŞk pomiedzy tym, co sÂłyszĂŞ w koÂściele, o czym nawet ostatnio mĂłwiÂł nasz ksiÂądz proboszcz, zachĂŞcajÂąc do poszerzania rodziny, a konkretnÂą troskÂą o potrzeby materialne rodzin, bo przy dwĂłch, trzech czy piĂŞciu pociechach ZAWSZE obraca siĂŞ kaÂżdÂą zÂłotĂłwkĂŞ. PrzyznajĂŞ, Âże nie przekonuje mnie taka impreza „dla rodzin”, podczas ktĂłrej rodziny wielodzietne po prostu obdziera siĂŞ ze skĂłry. W mojej ocenie zabrakÂło tutaj „wyobraÂźni miÂłosierdzia”, o ktĂłrej na krakowskich BÂłoniach mĂłwiÂł Âśw. Jan PaweÂł II. OczywiÂście, ktoÂś moÂże powiedzieĂŚ, Âże nic siĂŞ nie stanie dziecku, ktĂłre stoi i patrzy, jak inni skaczÂą na banji, zjeÂżdzajÂą na zjeÂżdÂżalni czy zajadajÂą siĂŞ pieczonÂą kieÂłbaskÂą niezbyt dobrej jakoÂści... Tylko, w tej sytuacji, po co w ogĂłle przychodziĂŚ?

Andy 

Wysłany: 2014-06-04, 07:11   

Festyn musi na siebie zarobiĂŚ zapewne. Moje pytanie takie: Czy na festynie rodzinnym najwiĂŞkszy namiot musi przykrywaĂŚ sprzedaÂż piwa? Promocja alkoholu na festynie rodzin? Przekaz prosty - Nie ma wartoÂści rodzinnych bez picia alkoholu.
Ponadto formuÂła festynu pomaÂłu siĂŞ wyczerpuje - caÂły czas jest na jedno kopyto. Przed wiaderkami juÂż ludzie uciekajÂą. UdziaÂł policji - wrĂŞcz symboliczny. I niestety, co roku mnie ludzi na festynie. A szkoda.

Stefan 

Wysłany: 2014-06-04, 12:52   

Szanowna Pani orlando.
Ten temat istnieje od poczÂątkĂłw organizowania festynu, od momentu jak zaczĂŞÂło siĂŞ bezrobocie (czyli ponad 20 lat temu), a wielu mieszkaĂącĂłw miasta i regionu nie miaÂło szans na wyjazd zagraniczny do pracy, bo nie miaÂło dwĂłch paszportĂłw.
JeÂżeli wykup losĂłw fantowych ma wzbogaciĂŚ konto akcji „Wakacje dzieciom”, to wszystko w porzÂądku. Ale wymieniane przez PaniÂą dodatkowe atrakcje powinny byĂŚ opÂłacone przez sponsorĂłw i bezpÂłatnie dostĂŞpne dla wszystkich dzieci, bez wzglĂŞdu na zasĂłb portfela.
Prawem dostĂŞpu do tych atrakcji powinien byĂŚ bilet wstĂŞpu zakupiony za symbolicznÂą zÂłotĂłwkĂŞ.
Nie jest Pani pierwszÂą, ktĂłra zauwaÂża ten problem, ale po raz pierwszy zostaÂł zgÂłoszony na forum. Trzeba mieĂŚ nadziejĂŞ, Âże Organizatorzy, przy pomocy sponsorĂłw i parafian, znajdÂą rozwiÂązanie i pozwolÂą juÂż w przyszÂłym roku cieszyĂŚ siĂŞ z tego ÂświĂŞta rodzinnego wszystkim w nim uczestniczÂącym. MyÂślĂŞ, Âże przygotowania do tego „Dnia Rodziny” powinny rozpocz¹Ì siĂŞ juÂż na poczÂątku roku.

proboszcz

Wysłany: 2014-06-05, 23:28   

DziĂŞkujĂŞ wszystkim zaangaÂżowanym w przygotowanie tegorocznego Festynu. NiektĂłre osoby bardzo mocno siĂŞ napracowaÂły, Âżeby moÂżna byÂło cieszyĂŚ XX Festynem Rodzinnym "Wakacje Dzieciom".
Je¿eli ktoœ ma ciekawy pomys³, jakiegoœ punktu festynowego, to zapraszam do wspó³pracy.
ÂŻeby zrobiĂŚ wiĂŞkszy Festyn i np. zaprosiĂŚ jakieÂś gwiazdy, trzeba mieĂŚ duÂży budÂżet, ktĂłry dla nas, na tĂŞ chwilĂŞ jest nieosiÂągalny.
Dzieciaki mia³y ró¿ne nagrody, by³y czêstowane cukierkami.

UwaÂżam, Âże trzeba cieszyĂŚ siĂŞ z tego co byÂło..

Odpowiedz do tematu