Postulaty i proÂśby do nowego Proboszcza. |
Autor |
Wiadomość |
mn
|
Wysłany: 2013-12-30, 11:26
|
|
|
A co do nieprawd w liœcie biskupów, wska¿ê na najwa¿niejsze: Genderyzm nie dostrzega sta³ych i niezmiennych podstaw ludzkiej seksualnoœci. Wed³ug tej ideologii cz³owiek mo¿e siebie w dobrowolny sposób okreœlaÌ: czy jest mê¿czyzn¹ czy kobiet¹, mo¿e te¿ dowolnie wybieraÌ w³asn¹ orientacjê seksualn¹. Co wiêcej, to samookreœlenie nie musi byÌ jednorazow¹ decyzj¹, ale mo¿e zmieniaÌ siê wielokrotnie w ¿yciu.
oraz
Wielkim zagroÂżeniem ideologii gender jest wprowadzanie – poprzez niebezpieczne programy wychowawcze – w serca i umysÂły dzieci oraz mÂłodych ludzi wÂątpliwoÂści co do ich wÂłasnej pÂłciowoÂści. Dzieje siĂŞ to m.in. przez namawianie dzieci do odgrywania na zmianĂŞ rĂłl mĂŞskich i kobiecych. Te z pozoru niewinne zabawy, wprowadzane pod pÂłaszczykiem rĂłwnouprawnienia, stajÂą siĂŞ faktycznie groÂźnymi eksperymentami sugerujÂącymi, Âże czÂłowiek moÂże siebie dowolnie wyraÂżaĂŚ i definiowaĂŚ.
Biskupi najpewniej myœl¹ o skrajnych i marginalnych wynaturzeniach, które podszywaj¹ siê pod gender studies. Jednak na tej samej zasadzie mo¿na by oceniaÌ Koœció³ przez dzia³alnoœÌ - przyk³adowo - "ksiê¿y-patriotów" z lat 50., abp Paetza czy abp Emmanuela Milingo
Wrzucanie tych zjawisk do jednego worka z naukowÂą refleksjÂą prowadzonÂą na wiĂŞkszoÂści polskich uczelni (nawet na KUL!!!!!!!!) czy wartoÂściowymi szkoleniami i programami edukacyjnymi dot. rĂłwnouprawnienia, jest absurdem!!!
KsiĂŞÂże proboszczu, odpowiednie teksty z "TP" i nie tylko mogĂŞ przesÂłaĂŚ nawet mailem, jeÂśli bĂŞdzie ze strony ks. proboszcza taka wola.
Na zakoĂączenie wartoÂściowy cytat:
Ja te¿ mam tak¹ obawê w sobie, ¿e pojawienie siê tego tematu jest zwi¹zane z prób¹ odbicia siê od dna, do którego zostaliœmy przybici przez problemy zwi¹zane z pedofili¹. Ja tego nie jestem w stanie stwierdziÌ obiektywnie, to jest mój os¹d sytuacji od zewn¹trz. Ale ja te¿ mam tak¹ obawê, bo innej racjonalnej przyczyny dla podjêcia tego tematu w tym momencie nie widzê. Tu potrzeba wiêkszej subtelnoœci w omawianiu ca³ego zagadnienia, poniewa¿ to, co kryje siê pod szyldem gender kryje siê bardzo wiele postaw. Od takich postaw akcentuj¹cych równouprawnienie, to, ¿eby stereotypy kulturowe nie ogranicza³y kobiet, i tutaj pe³na zgoda i poparcie. Natomiast w ramach tego szerokiego nurtu gender istniej¹ zjawiska, które niepokoj¹. ród³a lêków biskupów nie s¹ w kraju tylko poza granicami. Nie znajdujê w kraju, w Polsce takich powodów, dla których mo¿na by takie rzeczy pisaÌ. Ja zawsze dajê pierwszeùstwo S³owu Bo¿emu, szczególnie kiedy mamy uroczystoœÌ, bo to jest to, co buduje wiernych. Natomiast o tego typu problemach w innych przestrzeniach powinniœmy rozmawiaÌ. Dlatego nie czyta³bym tego listu.
o. PaweÂł GuÂżyĂąski, przeor klasztoru dominikanĂłw w ÂŁodzi |
|
|
|
 |
orlando
|
Wysłany: 2013-12-30, 16:12
|
|
|
„Biskupi najpewniej myÂślÂą o skrajnych i marginalnych wynaturzeniach, ktĂłre podszywajÂą siĂŞ pod gender studies”. A moÂże biskupi i inni zaniepokojeni osobnicy, ktĂłrzy zamiast na czubek wÂłasnego nosa patrzÂą w przyszÂłoœÌ myÂślÂą np. o takich sytuacjach: http://www.polskieradio.p...n-sam-wybierze? A to dopiero poczÂątek. Panie mn, ma Pan dzieci? Bo kiedy czÂłowiek urabia sobie rĂŞce po Âłokcie, Âżeby w tych dziwnych czasach wychowaĂŚ mÂłodego czÂłowieka, to perspektywa znacznie siĂŞ zmienia... |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2013-12-30, 18:04
|
|
|
"Lecz kto by siê sta³ powodem grzechu dla jednego z tych ma³ych, którzy wierz¹ we Mnie, temu by³oby lepiej kamieù m³yùski zawiesiÌ u szyi i utopiÌ go w g³êbi morza". Mt 18,6
I upar³o siê dziecko i zatupa³o nó¿kami.
http://www.pch24.pl/-rown...ze,17696,i.html
Przed inwazjÂą gender na polskie szkoÂły ostrzega o. JĂłzef Augustyn, jezuita:
http://rodzina.wiara.pl/d...-polskie-szkoly
A moÂże dla wielu katolikĂłw „Tygodnik Powszechny” (trafnie nazywany „ObÂłudnikiem powszechnym”) nie jest juÂż od bardzo dÂługiego czasu ani autorytetem moralnym ani autorytetem medialnym! PowoÂływanie siĂŞ na treÂści tam umieszczone i uÂżywanie ich jako argumentu wytykajÂącego kÂłamstwo, jest skrajnie niegrzeczne i niedorzeczne.
JuÂż sam nakÂład „Tygodnika Powszechnego” Âświadczy o jego miaÂłkoÂści i jednostronnoÂści. I ma siĂŞ on (ta gazeta) tak do katolicyzmu w Polsce, jak ks. Boniecki do bycia wrogiem Nergala.
http://wpolityce.pl/wydar...ele-nasz-wywiad
Reakcja polskich rodzicĂłw, jakÂże inna od reakcji „ObÂłudnika powszechnego”:
http://wpolityce.pl/wydar...u-przeciwstawic |
|
 |
proboszcz
|
Wysłany: 2013-12-31, 14:30
|
|
|
Tak sobie myÂślĂŞ, Âże jeÂżeli jakiÂś czytelnik TP denerwuje siĂŞ na biskupĂłw, Âże Âśmieli wyraziĂŚ swĂłj poglÂąd np. na temat gender, to chyba dobrze ....... Bo to jest sygnaÂł, Âże biskupi majÂą racjĂŞ "i nie ulegajÂą naciskom nielicznych, choĂŚ bardzo gÂłoÂśnych, Âśrodowisk dysponujÂących niemaÂłymi Âśrodkami finansowymi, ktĂłre prĂłbujÂą dokonywaĂŚ eksperymentĂłw na dzieciach i mÂłodzieÂży". |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2014-01-05, 18:40
|
|
|
Ojcze, wszystko jest OK! Tak tylko tu AndziuÂś marudzi, ale wie, Âże Ojciec odwala ÂświetnÂą robotĂŞ. Szacunek!
Ale tu Âświetny text. Dotyczy to i naszej parafii: http://www.deon.pl/religi...okatolicki.html |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
orlando
|
Wysłany: 2014-01-06, 13:49
|
|
|
Jest caÂłe bogactwo wspĂłlnot w koÂściele, w ktĂłrych Âświeccy mĂŞÂżczyÂźni mogÂą „siĂŞ wykazaĂŚ”. PonoĂŚ ma ruszyĂŚ w naszej parafii Domowy KoÂśció³. MoÂże przyjdzie teÂż czas na „ekipy” (http://www.end.org.pl/). Z tego co sÂłyszĂŞ, nareszcie mamy proboszcza otwartego na aktywnoœÌ Âświeckich w koÂściele. Nic, tylko wybieraĂŚ i dziaÂłaĂŚ... |
|
|
|
 |
mn
|
Wysłany: 2014-01-13, 11:16
|
|
|
orlando napisał/a: | nareszcie mamy proboszcza otwartego na aktywnoœÌ Âświeckich w koÂściele. Nic, tylko wybieraĂŚ i dziaÂłaĂŚ... |
Po tym, co ks. proboszcz napisaÂł, nie wiem czy jest otwarty na Âśrodowisko "Tygodnika Powszechnego".
ZresztÂą... jak dla ks. proboszcza jestem farbowanym katolikiem, to chyba powinien przede mnÂą jak lew broniĂŚ wspĂłlnotĂŞ parafialnÂą, bym zepsucia nie szerzyÂł? |
|
|
|
 |
orlando
|
Wysłany: 2014-01-14, 16:07
|
|
|
Nie do koĂąca rozumiem sens tej wypowiedzi. Tu nie chodzi o bicie piany, ani o uprawianie polityki, ale o pracĂŞ nad rozwojem wÂłasnej duchowoÂści i pomoc innym. |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2014-03-15, 19:44
|
|
|
Czym siĂŞ przejawia owo otwarcie ks. proboszcz na Âświeckich? ProszĂŞ o przykÂłady. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
orlando
|
Wysłany: 2014-03-24, 11:25
|
|
|
Andy napisał/a: | Czym siĂŞ przejawia owo otwarcie ks. proboszcz na Âświeckich? ProszĂŞ o przykÂłady. |
Odsy³am do mojej wypowiedzi trzy wpisy powy¿ej. Tam s¹ podane konkretne przyk³ady. Przez wiele lat, pomimo czêsto powtarzanych próœb dotycz¹cych aktywowania œwieckich wspólnot w naszej parafii, panowa³a tutaj pustynia. Znam sporo osób z naszej parafii, które uczestnicz¹ w ruchach dla œwieckich w innych parafiach, np. u Oblatów w Kêdzierzynie, gdzie dzieje siê naprawdê sporo. A mo¿e, zamiast narzekaÌ, sam Pan wyjdzie z jak¹s propozycj¹, Panie Andy? |
|
|
|
 |
proboszcz
|
Wysłany: 2014-04-04, 19:04
|
|
|
Powstawanie wspólnot, to jest pewien proces. Trudno teraz na hurra wymyœlaÌ grupy, ¿eby poprawiÌ statystyki parafialne. Osoby chodz¹ce regularnie na Msze œw. do naszego koœcio³a wiedz¹, ¿e jestem otwarty na ró¿ne pomys³y. Je¿eli jest potrzeba aktywowania jakieœ wspólnoty, nie widzê ¿adnego problemu. Proszê siê zg³osiÌ, porozmawiamy, zastanowimy siê nad pomys³em i na pewno coœ dobrego powstanie. W ostatnim czasie powsta³ Kr¹g Domowego Koœcio³a i Wspólnota Trudnych Ma³¿eùstw Sychar. Trzeba te¿ zadbaÌ o te wspólnoty, które ju¿ mamy.
Mniej narzekaĂŚ a wiĂŞcej dziaÂłaĂŚ. Pozdrawiam!!! |
|
|
|
 |
mn
|
Wysłany: 2014-08-03, 19:48
|
|
|
Msza œw. tydzieù temu rozpoczê³a siê chyba z 15 min. opóŸnieniem.
TrochĂŞ to dziwne byÂło. |
|
|
|
 |
orlando
|
Wysłany: 2014-08-09, 13:39
|
|
|
ByÌ mo¿e ktoœ potrzebowa³ modlitwy. Trzeba by³o ten kwadrans przeznaczyÌ np. na odmówienie ró¿aùca. |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2014-08-23, 11:10 Tablica na klepsydry.
|
|
|
KoĂączy siĂŞ malowanie frontowej czĂŞÂści elewacji koÂścioÂła p.w. WniebowziĂŞcia NajÂświĂŞtszej Marii Panny. PiĂŞkne pastelowe kolory, wszystko lÂśni czystoÂściÂą, wiĂŞc szkoda byÂłoby to zabrudziĂŚ „na dzieĂą dobry”.
Bo z wieloletniÂą tradycjÂą, obok drzwi prowadzÂących na chĂłr, przyklejane sÂą klepsydry. Ale z braku odpowiedniej tablicy, przyklejane sÂą bezpoÂśrednio na murze.
MoÂże znalazÂłby siĂŞ kawaÂłek pÂłyty drewnianej, na ktĂłrÂą naklejaÂłoby siĂŞ klepsydry, bez niepotrzebnego niszczenia muru.
Na razie jednÂą przyklejono na murze obok, wiĂŞc kolejne mogÂą pojawiĂŚ siĂŞ juÂż na ÂświeÂżej elewacji. |
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2014-09-18, 06:14
|
|
|
DziÂś Âśw. StanisÂława Kostki. KiedyÂś w naszej parafii byÂło specjalne trzydniowe przygotowanie dla mÂłodzieÂży przed tym ÂświĂŞtem. ByÂło ono godnie obchodzone w maÂłym koÂściele. Teraz tego nie ma. Dlaczego? |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
|