|
Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu
|
Postulaty i proÂśby do nowego Proboszcza. |
Autor |
Wiadomość |
Andy

|
Wysłany: 2013-09-20, 11:05 Postulaty i proÂśby do nowego Proboszcza.
|
|
|
Mam pytania:
1. Dlaczego marianki i ministranci nie majÂą zbiĂłrek w soboty, jak do tej pory? A przynajmniej nic o tym nie ma w ogÂłoszeniach;
2). Co z indeksami dla bierzmowaĂącĂłw?
3). Czu Ks. Proboszcz bĂŞdzie rozmawiaÂł ze swojÂą trzodÂą na forum parafialnym? |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
proboszcz
|
Wysłany: 2013-09-28, 23:50
|
|
|
Marianki i ministranci majÂą ogÂłaszane spotkania w zakrystii, aczkolwiek do ogÂłoszeĂą rĂłwnieÂż moÂżna dodaĂŚ. JeÂśli chodzi o indeksy, to juÂż sÂą wydrukowane. W najbliÂższym tygodniu zostanÂą mÂłodzieÂży rozdane.
Ks. proboszcz na ró¿ne pytania chêtnie odpowie, jak bêdzie potrafi³. |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-09-29, 10:42
|
|
|
DziĂŞkujĂŞ! Samo to, Âże ks. Proboszcz Dobrodziej tu jest - jest dobre. ÂŚw. Izydor - patron internetu, pobÂłogosÂławi. Do tej pory tak nie bywaÂło. Pasterza nie interesowaÂło zdanie trzody.
1. Indeksy - dobra rzecz. Ale jeszcze lepsza - podpisywanie ich przez ksiê¿y w zakrystii po Mszach œw. PonoÌ biskup tego zabroni³. Dziwny biskup. Dzieci na to jednak czekaj¹ i dziwi¹ siê, dlaczego Koœció³ je "odrzuca" i nie chce powa¿nie potraktowaÌ ich wysi³ków. To by³o /jest/ zaprzeczenie duszpasterstwa. Mo¿e to siê zmieni. Oby.
2. BÂłagam, aby w gazetce parafialnej uÂżywaĂŚ poprawnego jĂŞzyka polskiego. Nie ma Mszy za "Gintra" - jest za "Gintera". Nie za "Waltra", a za "Waltera". Z tym walka trwa od dekady, ale jest gdzieÂś ponoĂŚ jakiÂś dobry czÂłek, ktĂłry te gazetki skÂłada (pewnie za BĂłg zapÂłaĂŚ) i nikt nie Âśmie mu zwrĂłciĂŚ uwagi. A potem siĂŞ z nas ludziska ÂśmiejÂą....
3. SpowiedŸ 30 minut przed Msz¹ œw. jest mitem jak widaÌ. Dziœ przed Msz¹ o 10.00 tak nie by³o. Czeka³em 20 min. i da³em spokój. Kiedy siê zatem spowiadamy? Chodzi o to, aby mo¿na by³o coœ zaplanowaÌ. Zamiast instruowaÌ scholê pó³ godziny, mo¿e mo¿na by³o pos³uchaÌ spowiedzi. Wiem, ¿e to nudne, ale takie ¿ycie kap³aùskie.
4. Tablica elektroniczna - rewelacja. Tego brakowaÂło.
OstaĂącie z Bogiem, Ojcze! |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
orlando
|
Wysłany: 2013-09-30, 10:45
|
|
|
SzczêœÌ Bo¿e!
JesteÂśmy zachwyceni mszami dla dzieci. Ró¿ne sÂą opinie wÂśrĂłd ludzi. NiektĂłrzy uwaÂżajÂą, Âże nie naleÂży pauperyzowaĂŚ Mszy ÂŚw. Dla mnie najwaÂżniejsze sÂą owoce — w koĂącu, „po owocach ich poznacie” . A moje dzieci juÂż dawno tak chĂŞtnie nie chodziÂły do koÂścioÂła.
PS
Zapewniamy o staÂłej opiece modlitewnej. Oby sytuacja sprzed kilku miesiĂŞcy nigdy wiĂŞcej nie powtĂłrzyÂła siĂŞ w naszej parafii... |
Ostatnio zmieniony przez orlando 2013-12-31, 20:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-09-30, 13:44
|
|
|
Potwierdzam te spostrzeÂżenia. Z radoÂściÂą. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2013-09-30, 15:55
|
|
|
JeÂżeli Ks. Biskup zabroniÂł podpisywania indeksĂłw, to miaÂł zapewne ku temu swoje powody. Na przykÂład takie, Âże mÂłodzi ludzie sÂą Âświadomi zbliÂżajÂącego siĂŞ momentu przyjĂŞcia Sakramentu Bierzmowania i nie trzeba kontrolowaĂŚ ich na kaÂżdym kroku. JeÂżeli sercem tego nie czujÂą, to Âżadne podpisy ksiĂŞÂży tego nie naprawiÂą i nie wzmocniÂą. Chyba, Âże rodzice majÂą problemy ze sobÂą i nie wierzÂą wÂłasnemu dziecku.
Nie bÂądÂźmy LemaĂąskimi czy Natankami i nie krytykujmy naszych hierarchĂłw.
A juÂż stwierdzenie (pytanie?) „dlaczego KoÂśció³ je "odrzuca" i nie chce powaÂżnie potraktowaĂŚ ich wysiÂłkĂłw.” pachnie mi Lisem czy ÂŚrodÂą! PrzecieÂż KoÂścioÂłem jesteÂśmy my wszyscy, takÂże ci piszÂący na naszym Forum. PrzestaĂąmy rozró¿niaĂŚ „wasz KoÂśció³ - ich KoÂśció³ - nasz KoÂśció³”, bo samo zÂło z tego siĂŞ bierze, Âże nie chcemy, a nawet nie umiemy zachowaĂŚ naszej jednoÂści w KoÂściele! W naszym KoÂściele Chrystusowym!
„...podziaÂły w KoÂściele sÂą konsekwencjÂą zamkniĂŞcia na dziaÂłanie Ducha ÂŚwiĂŞtego...”
„...Jest jednak wspĂłlnota i jednoœÌ: wszyscy sÂą ze sobÂą powiÂązani nawzajem i wszyscy wspó³tworzÂą jedno Âżywe ciaÂło, g³êboko zwiÂązane z Chrystusem. Dobrze to zapamiĂŞtajmy: bycie czĂŞÂściÂą KoÂścioÂła oznacza bycie zjednoczonym z Chrystusem i otrzymywanie od Niego boskiego Âżycia, ktĂłre pozwala nam ÂżyĂŚ jako chrzeÂścijanie, to znaczy trwaĂŚ w zjednoczeniu z papieÂżem i biskupami, bĂŞdÂącymi narzĂŞdziami jednoÂści i komunii. Oznacza to takÂże uczenie siĂŞ przezwyciĂŞÂżania interesĂłw osobistych i podzia³ów, uczenie siĂŞ lepszego zrozumienia siebie nawzajem, uzgadniania ró¿norodnoÂści i bogactwa kaÂżdej osoby. Jednym sÂłowem - wiĂŞkszego umiÂłowania Boga i ludzi stojÂących obok nas, w rodzinie, parafii, stowarzyszeniach. CiaÂło i czÂłonki, aby ÂżyĂŚ, muszÂą byĂŚ zjednoczone!...” (Ojciec Âśw. Franciszek)
Potwierdzam sÂłowa @orlando, Âże powrĂłt do Mszy ÂŚw. „dzieciĂŞcej” jest strzaÂłem w „10”! A nasza wnuczka jest zachwycona. |
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-10-01, 05:52
|
|
|
Tak. Ja, rodzic, mam problem ze sobÂą i jestem nowym Natankiem i LemaĂąskim w jednym. Mea culpa. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-10-01, 05:59
|
|
|
Problem biskupa z indeksami jest prawdopodobnie taki, Âże gdyby podpisywaĂŚ je dzieciom (bo po to sÂą przecieÂż wydane), to 1/10 kandydatĂłw na bierzmowaĂącĂłw by te podpisy miaÂła, a 9/10 nie i przez to nie kwalifikowaÂłaby siĂŞ do bierzmowania. ByÂłoby to udokumentowane czarno na biaÂłym i byÂłby problem. Tego hierarcha siĂŞ boi. Pytanie: po co wprowadzaĂŚ wymagania, jeÂśli nie zamierza siĂŞ ich przestrzegaĂŚ. IdÂąc dalej - na konferencjach ksiĂŞÂży organizowanych przez kuriĂŞ podpisujÂą oni listy obecnoÂści. Po co? Biskup im nie ufa? A nastolatkom ufa! Nowa pedagogia Andrzejowa.... |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2013-10-01, 15:43
|
|
|
Panie Andy, proszĂŞ siĂŞ nie unosiĂŚ. Po prostu czytam nasze Forum i zauwaÂżam paĂąskie wypowiedzi w sprawach Marianek czy „bierzmowaĂącĂłw” (bardzo brzydki wyraz). Takim brzydkim wyrazem jest takÂże „probi”, nie wystĂŞpujÂący ani w jĂŞzyku polskim ani w Âłacinie i raczej oÂśmieszajÂący niÂż okreÂślajÂący, waÂżnÂą w naszej wspĂłlnocie, osobĂŞ!
NieÂładnie Pana sprowokowaÂłem, ale myÂślĂŞ, Âże niektĂłre kwestie warto przedyskutowaĂŚ
PeÂłnoletnioœÌ, to nie to samo, co dorosÂłoœÌ. Ta zasada powinna kierowaĂŚ przygotowaniem katolika do przejÂścia do dojrzaÂłoÂści religijnej, wszak Sakrament Bierzmowania potwierdza naszÂą dojrzaÂłoœÌ chrzeÂścijaĂąskÂą i powinien umacniaĂŚ w wierze. I to powinna byĂŚ jedyna kwalifikacja gotowoÂści sakramentalnej. A tej gotowoÂści zdecydowana wiĂŞkszoœÌ gimnazjalistĂłw nie ma. Ani peÂłnoletni, ani doroÂśli. Sam Pan zauwaÂża w swojej wypowiedzi: „…a 9/10 nie i przez to nie kwalifikowaÂłaby siĂŞ do bierzmowania. ByÂłoby to udokumentowane czarno na biaÂłym i byÂłby problem. …”. Bo problemem nie jest podpis w indeksie, tylko gotowoœÌ naszego dziecka do bycia w peÂłni Âświadomym katolikiem.
Problemy dotycz¹ce dzieci (!!!) maj¹cych przyj¹Ì Sakrament Bierzmowania by³y sygnalizowane tutaj http://www.parafiakozle.p...topic.php?t=279 czy tutaj: http://www.parafiakozle.p...topic.php?t=355
Wrócê wiêc do mojego poprzedniego wpisu i dopiszê dalsz¹ jego czêœÌ.
Musisz siĂŞ nauczyĂŚ i zdaĂŚ, bo jak to bĂŞdzie wyglÂądaÂło, Âże ty jedna/jeden nie bĂŞdziesz bierzmowana/y!
Musisz mieÌ ten papierek z bierzmowania, bo bêdzie ci potrzebny przy zawieraniu ma³¿eùstwa.
Jak to siĂŞ skoĂączy, to moÂżesz potem ze swoim Âżyciem religijnym robiĂŚ co chcesz, ale teraz wstydu nam nie przynoÂś!
Jest i druga strona medalu.
Starzy mi ka¿¹, matka codziennie truje. Bierzmowanie i czarny mnie wiêcej w koœciele nie zobaczy.
PowiedÂźcie dziewczyny co mam mĂłwiĂŚ, bo od I Komunii nie byÂłam siĂŞ spowiadaĂŚ.
Na spowiedzi mówi³em mu tylko takie lekkie grzechy, ¿eby nie zada³ za du¿¹ pokutê. Przecie¿ nie bêdê mu mówi³ o trawce czy piwku.
Zdziwi³a mnie wiêc paùska reakcja. Bo ja na Pana miejscu nie przyjmowa³bym tej uwagi o rodzicach, jako kierowanej do siebie. Z prostej przyczyny. Maj¹c TAK¥ córkê, która jest przyk³adem i wzorem dla innych, nie martwi³bym siê o jej przysz³oœÌ chrzeœcijaùsk¹! |
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-10-01, 16:17
|
|
|
Panie Stefanie, ma Pan duÂżo racji. Ale nie we wszystkim podzielam PaĂąskie spostrzeÂżenia. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-10-01, 17:59
|
|
|
Ponadto liczĂŞ na odpowiedÂź Ks. Proboszcza na moje postulaty. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2013-10-07, 12:53
|
|
|
ByÂło „hurrra” i jest problem. Problem z MszÂą Âśw. dla dzieci, a w zasadzie z „bardzo” dorosÂłymi, ktĂłrym ta Msza Âśw. chyba (?) przeszkadza. Wydaje mi siĂŞ, Âże warto zapoznaĂŚ siĂŞ ze starym, bo z 1973r., ale ciÂągle aktualnym i obowiÂązujÂącym dokumentem, jakim jest
DYREKTORIUM O MSZACH ÂŚW. Z UDZIAÂŁEM DZIECI
http://www.kkbids.episkopat.pl/?id=97 (po lewej stronie sÂą zakÂładki: RozdziaÂł I, II, III)
oraz „Zalecenia duszpasterskie Episkopatu Polski w zwiÂązku z dyrektorium o Mszach ÂświĂŞtych z udziaÂłem dzieci”:
http://www.kkbids.episkopat.pl/?id=247
WaÂżny teÂż w tej sprawie gÂłos ks. biskupa Antoniego DÂługosza, kawalera Orderu UÂśmiechu:
http://www.mogila.cysters...akow&Itemid=164
Mo¿e trzeba w og³oszeniach parafialnych i w Dobrej Nowinie apelowaÌ do wiernych i prosiÌ, aby na Mszy œw. o godz. 10:00 w niedziele i œwiêta ³awki od o³tarza do mniej wiêcej ambony (wejœcia do zakrystii) pozostawiaÌ wy³¹cznie dla dzieci.
Przeciwnikom takich Mszy Âśw. juÂż teraz mĂłwiĂŞ „Takie bĂŞdÂą Rzeczypospolite, jakie ich mÂłodzieÂży chowanie.”. Taki bĂŞdziemy mieli KoÂśció³, jaki przykÂład dzieciom i mÂłodzieÂży my doroÂśli, rodzice i dziadkowie, bĂŞdziemy dawali! SzczegĂłlnie w zachowaniu i szacunku dla innych. |
|
 |
proboszcz
|
Wysłany: 2013-10-08, 08:31
|
|
|
[quote="Andy"]
3. SpowiedŸ 30 minut przed Msz¹ œw. jest mitem jak widaÌ. Dziœ przed Msz¹ o 10.00 tak nie by³o. Czeka³em 20 min. i da³em spokój. Kiedy siê zatem spowiadamy? Chodzi o to, aby mo¿na by³o coœ zaplanowaÌ. Zamiast instruowaÌ scholê pó³ godziny, mo¿e mo¿na by³o pos³uchaÌ spowiedzi. Wiem, ¿e to nudne, ale takie ¿ycie kap³aùskie.
W niedziele w naszej parafii spowiada siê z regu³y w czasie Mszy œw. Natomiast pó³ godz. przed Msz¹ œw. w tygodniu tj. o godz. 7.30 i 17.30, ale przed pierwsz¹ Msz¹ 15 min. szybciej, czyli 6.15. W sobotê jest te¿ okazja do spowiedzi popo³udniu od godz. 17.00. Mo¿na by³o doczytaÌ na stronie parafialnej. Tak¹ praktykê zastaliœmy w nowej parafii. Dla nas spowiedŸ œw. nie jest nudna, ks. Tomasz spowiada³ od godz. 10.00. Myœla³em, ¿e "starzy parafianie" wiedz¹ jaka jest niedzielna praktyka spowiedzi w naszej parafii . Zawsze mo¿na by³o zapytaÌ siê o te spowiadanie po Mszy œw., tym bardziej, ¿e rozmawialiœmy w zakrystii po nabo¿eùstwie.
Wiem, ¿e to niedzielne spowiadanie w czasie Eucharystii nie jest idealne, lepiej by³oby przed Msz¹ œw., ale praktyczniejsze za wzglêdu na du¿¹ iloœÌ Mszy.
Mo¿e siê te¿ zdarzyÌ taka sytuacja, ¿e bêdzie mniej kap³anów (np. choroba, pomoc w s¹siedniej parafii itp.) wtedy bêdzie trzeba usi¹œÌ do konfesjona³u przed Eucharysti¹.
I jeszcze jedno. Scholi akurat nie trzeba instruowaĂŚ, bo to sÂą bardzo dobrzy muzycy. PojawiÂł siĂŞ drobny problem techniczny z wyÂświetlaczem tekstu. Pozdr. |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-10-08, 09:46
|
|
|
Ojcze mój! Oto trzymam przed sob¹ kartkê, wydawan¹ przez nasz¹ kancelariê parafialn¹ po "zamówieniu" Mszy œw. Czytam tam: "Zachêcamy do pe³nego uczestnictwa w Eucharystii. Sakrament Pokuty 30 min. przed Msz¹ œw, a w niedziele w trakcie Eucharystii [ ...]". Tak stoi. Tu zgoda. Problemat jest taki, ¿e spowiedŸ podczas Mszy przeszkadza w uczestniczeniu w tej¿e. A ponadto, czy zawsze ksiê¿a w czasie owej Mszy spowiadaj¹ w niedziele? Nie bada³em tego dog³êbnie, nie wypowiadam siê kategorycznie. Jak rzek³em - chodzi o pewn¹ sta³a praktykê. Idê i wiem, ¿e siê wyspowiadam. Przyjmujê wyjaœnienia Ksiêdza Proboszcza Dobrodzieja.
A jak z wpisywaniem dzieciom - bierzmowaùcom w indeksy? Wiem, ¿e Pasterz zabroni³, ale same ksi¹¿eczki zawieraj¹ rubrykê "podpis ksiêdza". Dzieci bêd¹ przychodzi³y po wpisy, bo im na nich zale¿y i chc¹ byÌ powa¿nie traktowane. Jak zatem bêdzie? |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
proboszcz
|
Wysłany: 2013-10-09, 09:16
|
|
|
SpowiedŸ w niedzielê w czasie nabo¿eùstwa na razie jest. I raczej bêdzie. Piszê raczej, bo s¹ ró¿ne sytuacje losowe.
JeÂśli chodzi o bierzmowaĂącĂłw, to oni wiedzÂą co robiĂŚ z indeksami. Pozdr. |
|
|
|
 |
|
|