|
Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu
|
ZniszczyĂŚ heretykĂłw |
Autor |
Wiadomość |
szatan
|
Wysłany: 2009-01-10, 20:18 ZniszczyĂŚ heretykĂłw
|
|
|
Cytat: | ZniszczyĂŚ heretykĂłw
Wszystko zaczê³o siê w Pirenejach, w po³udniowo-zachodniej Francji, w czasach, kiedy Koœció³ katolicki og³osi³ sam siebie jedynym stra¿nikiem wiary. To tutaj narodzi³a siê herezja, któr¹ papie¿ zdecydowa³ siê wykorzeniÌ posy³aj¹c inkwizytorów... Rozpocz¹³ siê wówczas mroczny i brutalny okres dzia³alnoœci Koœcio³a. |
http://portalwiedzy.onet....,odtwarzaj.html
Zapraszam do obejrzenia - robi wraÂżenie. |
_________________ Marek 1:7-11 - Paradoksem byÂło by gdyby Jezus siĂŞ ochrzciÂł i w tym samym momencie mĂłwiÂł do siebie z nieba "TyÂś jest mĂłj Syn umiÂłowany, w Tobie mam upodobanie" oraz schodziÂł sam na siebie w formie ducha ÂświĂŞtego... |
|
|
|
 |
Stefan

|
|
|
|
 |
AnioÂłymous
|
Wysłany: 2009-01-11, 15:04
|
|
|
Stefanie ale podaj coÂś nad czym pracowali historycy, a nie znowu zasÂłaniasz siĂŞ tylko typowo katolickimi stronami...
filmy podane przez twĂłrce tematu sÂą na podstawie tajnych archiwĂłw koÂścioÂła ktĂłry dopuÂściÂł do ich czĂŞÂści dziennikarzy. No i niestety bum.
Wszystko na jaw wyszÂło ;D |
_________________ ÂŁk 20:46-47
46. Strze¿cie siê uczonych w Piœmie, którzy z upodobaniem chodz¹ w pow³óczystych szatach, lubi¹ pozdrowienia na rynku, pierwsze krzes³a w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach.
(BT)
 |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2009-01-12, 10:44
|
|
|
„AnioÂłymous”
To ty do³¹czy³eœ do dyskusji i to ty udowodnij naukowymi opracowaniami historyków, ¿e podane przeze mnie publikacje i opracowania s¹ nieprawdziwe. To szczyt lenistwa, czekaÌ a¿ ktoœ zrobi to za ciebie i podsunie pod nos gotowe materia³y. Tym bardziej, ¿e jakiekolwiek podane Ÿród³a wiedzy bêd¹ zawsze dla ciebie prokatolickie.
Dla mnie Onet (z grupy ITI) jest tylko polskojêzycznym portalem, tak jak zreszt¹ i inne spó³ki tej grupy kapita³owej. Na pewno nie jest jakimkolwiek wyznacznikiem moich pogl¹dów. Za to znani s¹ z krêtactwa informacyjnego.
Ty znowu manipulujesz informacjÂą. W filmie jest podany rok 1998, w ktĂłrym papieÂż Jan PaweÂł II odtajniÂł watykaĂąskie archiwa inkwizycji. I nie ma Âżadnej informacji o powstaniu 15 odcinkĂłw tego filmu (a nawet ktĂłregokolwiek pojedynczego) na podstawie tych archiwĂłw.
Tak siĂŞ spieszyÂłeÂś z napisaniem kÂłamstwa, Âże twoja wypowiedÂź dotyczÂąca filmu jest pozbawiona sensu. |
|
 |
szatan
|
Wysłany: 2009-01-12, 20:59
|
|
|
Stefan napisał/a: | Ty znowu manipulujesz informacjÂą. |
Mocne sÂłowa... Czyli mamy juÂż tak: Laik, faryzeusz, mÂłody czlowiek szukajÂący zaczepki, sieciowe trolle maniakalne oraz osoba manipulujÂąca informacjÂą. KsiÂądz na to - Âświadek jehowy. MoÂże znajdÂźcie jakieÂś wspĂłlne okreÂślenie? |
_________________ Marek 1:7-11 - Paradoksem byÂło by gdyby Jezus siĂŞ ochrzciÂł i w tym samym momencie mĂłwiÂł do siebie z nieba "TyÂś jest mĂłj Syn umiÂłowany, w Tobie mam upodobanie" oraz schodziÂł sam na siebie w formie ducha ÂświĂŞtego... |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2009-01-13, 09:10
|
|
|
PisaÂłem do „AnioÂłymousa”, odpowiada mi „szatan”. WyglÂąda wiĂŞc na to, Âże to jedna i ta sama osoba pod dwoma nickami.
W Âświecie dorosÂłych te sÂłowa nie sÂą mocne, wyraÂżajÂą jedynie, opartÂą na faktach, opiniĂŞ piszÂącego.
W Âświecie dzieci mogÂą to byĂŚ mocne sÂłowa.
W socjologii i psychologii spoÂłecznej pod pojĂŞciem manipulacja rozumiany jest specyficzny rodzaj sterowania ludzkim zachowaniem.
JeÂżeli tyle miaÂłeÂś do napisania w sprawie inkwizycji, to gratulujĂŞ wiedzy. MyÂślaÂłem, Âże przynajmniej rozszerzysz wklejenie filmu jakimiÂś swoimi przemyÂśleniami. |
|
 |
AnioÂłymous
|
Wysłany: 2009-01-16, 19:14
|
|
|
w poprzednim temacie wszystkie pytania kierowaÂłem do ksiĂŞdza odpowiadaÂł mi Stefan ;/... wyglÂąda na to Âże Stefan i ksiÂądz to ta sama osoba...
pÂłytkie rozumowanie...
ja juÂż siĂŞ tutaj nie wypowiadam... poziom przytaczanych przez was argumentĂłw i cytatĂłw z "katolickich przewodnikĂłw po Âżyciu" poprostu tylko objawiÂł mĂłj brak wiedzy jako 17 letniego... baaaa juÂż 18-nasto prawie trola i laika... przepraszam Âże siĂŞ wtrÂącaÂłem z mojej strony to jest juÂż koniec dyskusji... bo naprawde o wiele lepiej siĂŞ rozmawia z ludÂźmi ktĂłrzy majÂą troche mÂłodsze i prĂŞÂżniejsze umysÂły... i widzÂą co siĂŞ dzieje ;D...
pozdrawiam i Âżycze jak najmniej takich ludzi jak ja w koÂściele... bo dÂługo nie postoicie...
Cytat: | Za to znani sÂą z krĂŞtactwa informacyjnego.
|
Stefanie podaj mi portal ktĂłry nie jest z tego znany?
opoka.org.pl?...
bo ja polecam http://www.teletubis.pl/ |
46. Strze¿cie siê uczonych w Piœmie, którzy z upodobaniem chodz¹ w pow³óczystych szatach, lubi¹ pozdrowienia na rynku, pierwsze krzes³a w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach.
(BT)
 |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2009-01-17, 08:46
|
|
|
„AnioÂłymous”,
jeszcze na koniec pozwalasz sobie na uszczypliwoÂści. Z podania przez ciebie linku strony nasuwa siĂŞ powiedzenie : Jaki „AnioÂłymous” taka strona.
W poprzednim temacie w³¹czy³eœ siê do dyskusji (anio³ymous GoœÌ , Wys³any: 2008-12-27, 20:54), kiedy jeszcze nie by³o postów ks. Krzysztofa, a moje by³y dwa. P³ytka twoja dygresja !!!
Ty po swojemu zadawaÂłeÂś pytania, sam sobie na nie udzielaÂłeÂś odpowiedzi, dyskutujÂących traktujÂąc jako konieczne zÂło na forum. MieliÂśmy ci potakiwaĂŚ, bo znalazÂł siĂŞ „nawiedzony”, ktĂłry chce pouczaĂŚ wszystkich ?
Z gĂłry zaÂłoÂżyÂłeÂś, Âże dyskutujÂący nic nie wiedzÂą, naleÂży wiĂŞc ich oÂświeciĂŚ i narzuciĂŚ im swĂłj punkt widzenia. Na nasze argumenty oparte na cytatach z Pisma ÂŚwiĂŞtego juÂż nie odpowiadaÂłeÂś, bo ktoÂś twojÂą niewiedzĂŞ pokazaÂł.
O twoim czytaniu, rozumieniu i interpretacji Biblii jakÂże trafne sÂą poniÂższe sÂłowa :
„Galileusz (Galileo Galilei) uwaÂżaÂł, Âże sprzecznoœÌ zachodzi jedynie miĂŞdzy naukÂą a jawnie b³êdnÂą interpretacjÂą Biblii.
W liÂście do swego ucznia napisaÂł : „ChoĂŚ Pismo ÂŚwiĂŞte nie moÂże siĂŞ myliĂŚ, moÂże siĂŞ myliĂŚ - i to na wiele sposobĂłw - ten, kto je interpretuje i komentuje. Bardzo powaÂżnym i czĂŞsto popeÂłnianym b³êdem jest poprzestawanie na dosÂłownym rozumieniu sensu”. KaÂżdy rozsÂądny badacz Biblii niewÂątpliwie siĂŞ z tym zgodzi.”
„…troche mÂłodsze i prĂŞÂżniejsze umysÂły” poznajĂŞ codziennie na staÂżach absolwenckich. I uwierz, za wiĂŞkszoœÌ z nich ich rodzice i nauczyciele powinni siĂŞ wstydziĂŚ. |
|
 |
AnioÂłymous
|
Wysłany: 2009-01-19, 14:59
|
|
|
Stefanie... to jest twoje zdanie... wiele moich kolegĂłw i koleÂżanek przeczytaÂło poprzedni temat... i chce ci powiedzieĂŚ Âże majÂą troche inne zdanie niÂż ty... a mi wÂłaÂśnie o to chodziÂło, Âżeby mÂłodzi zauwaÂżyli Âże coÂś jest nie tak ;D... ty moÂżesz dalej Âślepo wierzyĂŚ...
bo jest niestety niewiele osób w twoim wieku które chc¹ coœ zauwa¿yÌ i przyznaÌ siê do b³êdów, wiêkszoœÌ nie chce tak jak ty ;D |
(BT)
 |
|
|
|
 |
AnioÂłymous
|
Wysłany: 2009-01-19, 15:02
|
|
|
a w³aœnie? dlaczego uwa¿acie ¿e tylko wiara katolicka i jej badacze maj¹ prawo interpretowaÌ Biblie? Wszyscy badacze, ka¿dej innej denominacji wytykaj¹ wam te same b³êdy ;D... ale to tylko wy ich nie widzicie, jednak rozumiem was, bo przez te b³êdy leg³aby ca³a wasza religia...
jakÂże smutne ;D... ale nie dla mnie ;p |
(BT)
 |
|
|
|
 |
Antje [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-01-19, 17:16
|
|
|
Mówisz, ¿e nie dostrzegany (mam przez to rozumie, ¿e chodzi Ci o wszystkich katolików) "wytykanych" przez was "b³êdów" (heh), a w³aœciwie to nie chcemy dostrzec, bo przez to pad³aby nasza wiara. I tu siê mylisz. Pad³yby, byÌ mo¿e, jakieœ za³o¿enia historyczne, tezy, mo¿e jakaœ wizja, ale nie WIARA. Bo ona w³aœnie na tym polega. By wierzyÌ mimo przeciwnoœci i w¹tpliwoœci. I to jest w³aœnie ta si³a - ufnoœÌ. Ale Ty tego nie zrozumiesz. Nie dlatego, ¿e jesteœ niewierz¹cy, ale dlatego, ¿e myœlisz niezwykle w¹sko, ciasno, w ograniczony sposób. Nie szukasz wyjaœnienia, odpowiadasz tylko na te w¹tki, które w mniej lub bardziej chamski sposób mo¿esz odeprzeÌ.
Poza tym, po co ta wojna. Po œmierci wszyscy siê przekonamy. A wiara daje tylko si³ê, nigdy nie ci¹gnie w dó³ - wiêc sk¹d taki sprzeciw...? |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2009-01-19, 17:58
|
|
|
„AnioÂłymous”, to twoja wiara jest Âślepa.
Ja wierzê z przekonania, z wewnêtrznej potrzeby. To nie s¹ b³êdy, to sposób pojmowania. Ja tak¿e mogê stwierdziÌ, ¿e to ty Ÿle patrzysz na zagadnienia wiary i Ÿle je pojmujesz.
To raczej wy m³odzi b³¹dzicie, szukacie, pope³niacie b³êdy. A kiedyœ podziêkujecie swoim rodzicom i nauczycielom, ¿e nie potrafili nakierowaÌ was na przyjêcie i pojmowanie wiary. Tylko, ¿e wtedy mo¿e ju¿ byÌ za póŸno.
A jeÂśli okaÂże siĂŞ, Âże BĂłg naprawdĂŞ jest, to co?
A jeÂśli prawdÂą jest, Âże Jezus Chrystus przyszedÂł na Âświat, aby nas zbawiĂŚ, to co ?
A jeÂśli okaÂże siĂŞ, Âże TrĂłjca ÂŚwiĂŞta istnieje naprawdĂŞ, to co ?
A jeÂżeli prawdÂą jest, Âże wstawiennictwo NajÂświĂŞtszej Marii Panny pomaga nam w przebÂłaganiu za grzechy nasze, to co ?
A je¿eli oka¿e siê, ¿e to ty zb³¹dzi³eœ, to co ?
Tych pytaĂą moÂżna postawiĂŚ wiele, ale ty na nie umiesz udzieliĂŚ odpowiedzi, bo nie wierzysz.
Ja takich problemĂłw z odpowiedziÂą nie mam, bo ja wierzĂŞ.
Oby tylko Pan uÂżyczyÂł ci roztropnoÂści i rozsÂądku (1 Krn 22,12).
Czy to ty napisaÂłeÂś : „…ja juÂż siĂŞ tutaj nie wypowiadam…” ?
Ps. Jak uÂżywasz s³ów dla ciebie niezrozumiaÂłych, to wczeÂśniej zaglÂądnij do sÂłownika : „…Wszyscy badacze, kaÂżdej innej denominacji wytykajÂą wam te same b³êdy…”.
Denominacja – reforma pieniĂŞÂżna, polegajÂąca na zastÂąpieniu dotychczasowej waluty narodowej nowÂą, bez ingerencji w kurs walutowy. |
|
 |
AnioÂłymous
|
Wysłany: 2009-01-19, 22:17
|
|
|
Cytat: | „AnioÂłymous”, to twoja wiara jest Âślepa. |
Cytat: | Tych pytaĂą moÂżna postawiĂŚ wiele, ale ty na nie umiesz udzieliĂŚ odpowiedzi, bo nie wierzysz.
Ja takich problemĂłw z odpowiedziÂą nie mam, bo ja wierzĂŞ. |
Piszesz u góry ¿e moja wiara jest œlepa? a póŸniej ze nie wierze... co ty mo¿esz o tym wiedzieÌ? :)
Cytat: | Ja takÂże mogĂŞ stwierdziĂŚ, Âże to ty Âźle patrzysz na zagadnienia wiary i Âźle je pojmujesz. |
Nie moÂżesz bo nie jesteÂś "uczonym w piÂśmie" kapÂłanem koÂścioÂła katolickiego... sam to powiedziaÂłeÂś...
na szczĂŞÂście jest tysiÂące badaczy ktĂłrzy swojÂą wiedzÂą bijÂą katolickich uczonych na Âłeb ;p... bo kaÂżdego ksiĂŞdza ktĂłrego zapytam to kompletnie nic albo maÂło na temat Biblii wie...
Cytat: | To raczej wy m³odzi b³¹dzicie, szukacie, pope³niacie b³êdy. |
Dobrze Âże napisaÂłeÂś "raczej".
Cytat: | A jeÂśli okaÂże siĂŞ, Âże BĂłg naprawdĂŞ jest, to co?
A jeÂśli prawdÂą jest, Âże Jezus Chrystus przyszedÂł na Âświat, aby nas zbawiĂŚ, to co ?
A jeÂśli okaÂże siĂŞ, Âże TrĂłjca ÂŚwiĂŞta istnieje naprawdĂŞ, to co ?
A jeÂżeli prawdÂą jest, Âże wstawiennictwo NajÂświĂŞtszej Marii Panny pomaga nam w przebÂłaganiu za grzechy nasze, to co ?
A je¿eli oka¿e siê, ¿e to ty zb³¹dzi³eœ, to co ?
Tych pytaĂą moÂżna postawiĂŚ wiele, ale ty na nie umiesz udzieliĂŚ odpowiedzi, bo nie wierzysz.
Ja takich problemĂłw z odpowiedziÂą nie mam, bo ja wierzĂŞ. |
1.Tak
2.Tak
3.Nie
4.Nie wypowiadam siĂŞ
5.Ja czytam... a kto "czyta" nie b³¹dzi :D..
Jak widzisz umiem udzieliĂŚ odpowiedÂź!
Cytat: |
Ps. Jak uÂżywasz s³ów dla ciebie niezrozumiaÂłych, to wczeÂśniej zaglÂądnij do sÂłownika : „…Wszyscy badacze, kaÂżdej innej denominacji wytykajÂą wam te same b³êdy…”.
Denominacja – reforma pieniĂŞÂżna, polegajÂąca na zastÂąpieniu dotychczasowej waluty narodowej nowÂą, bez ingerencji w kurs walutowy. |
PojĂŞĂŚ nie znamy Stefanie ?... myÂślaÂłem Âże majÂąc tyle lat nie szuka siĂŞ juÂż po Wikipedii tylko ma siĂŞ to w gÂłowie
Denominacja- inne ugrupowanie religijne...
http://www.tomex.kom.pl/i...ord=denominacja
Cytat: | Czy to ty napisaÂłeÂś : „…ja juÂż siĂŞ tutaj nie wypowiadam…” ? |
CzytajÂąc takie wypowiedzi dochodzĂŞ po raz kolejny do wniosku Âże powinienem juÂż przestaĂŚ siĂŞ udzielaĂŚ ;D... |
(BT)
 |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2009-01-20, 09:04
|
|
|
Udzielasz odpowiedzi nie znajÂąc prawdy : Ja jestem droga i prawda, i Âżywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie. (Jan. 14:6) .
JesteÂś zbyt pewny siebie, a nie czytasz uwaÂżnie moich s³ów. Na zadane przeze mnie pytania nie moÂżna odpowiedzieĂŚ „tak”, „nie”, „nie wiem”. To nie jest ankieta.
A jeÂśli siĂŞ okaÂże, Âże ………, to co ?
Nie wiedziaÂłem, Âże ty jesteÂś „uczonym w piÂśmie”, bo napisaÂłeÂś do mnie : „…ty moÂżesz dalej Âślepo wierzyĂŚ... bo jest niestety niewiele osĂłb w twoim wieku ktĂłre chcÂą coÂś zauwaÂżyĂŚ i przyznaĂŚ siĂŞ do b³êdĂłw, wiĂŞkszoœÌ nie chce tak jak ty …”.
Kto ci daÂł prawo do oceniania mojej wiary, moich przekonaĂą ? To ty moÂżesz pouczaĂŚ, a ciebie juÂż nie moÂżna ?
NapisaÂłeÂś : „…5.Ja czytam... a kto "czyta" nie b³¹dzi…”. Ale trzeba jeszcze speÂłniĂŚ i drugi warunek. RozumieĂŚ to, co siĂŞ przeczytaÂło, a nie myÂśleĂŚ, Âże siĂŞ rozumie.
Jakoœ dziwnie pomin¹³eœ myœl Galileusza. Jest jednak prawd¹, ¿e jest on doskona³ym pretekstem na opluwanie Koœcio³a, a niewygodny i przemilczany, gdy mówi o Piœmie Œwiêtym i wierze.
U wiĂŞkszoÂści ludzi niewiara w jedno zasadza siĂŞ na Âślepej wierze w co innego.
(Georg Christoph Lichtenberg)
PojĂŞcia znamy, co udowodniÂłem nie jednokrotnie. Denominacja wg „SÂłownika wyrazĂłw obcych” :
2. rel.
a) w USA: kaÂżde zorganizowane wyznanie chrzeÂścijaĂąskie,
b) w Europie Zachodniej, zw³aszcza w W. Brytanii: grupa religijna, która oddzieli³a siê od macierzystego Koœcio³a paùstwowego. (sprawdŸ sobie, co to jest koœció³ paùstwowy)
Póki co jesteœmy w Polsce i u¿ywamy okreœleù w jêzyku polskim (inny koœció³ chrzeœcijaùski, bo nie interesuj¹ mnie, co na temat Pisma Œwiêtego mówi¹ sekciarze).
Kto chce zrozumieÌ naturê wiary religijnej, niech bêdzie przygotowany na spotkanie z prostot¹. TrudnoœÌ rozumienia nie polega bowiem na tym, ¿e wiara jest z³o¿ona, a my proœci, ale na tym, ¿e my powik³ani a wiara prosta. (Józef Stanis³aw Tischner) |
|
 |
gregorek
|
Wysłany: 2009-01-23, 13:46
|
|
|
Uspokójcie siê trochê ,bo ten styl "dyskusji" do niczego nie doprowadzi...G³ównym problemem tej ,jak i poprzedniej przepychanki s³ownej,jest interpretacja Pisma Œwiêtego,wiêc trzeba najpierw coœ wyjaœniÌ.Dla Katolika wiara nie jest oparta jedynie na Piœmie, lecz tak¿e na ustnym przekazie nauki.Tu cytat z "Krótki zbiór zasad ¿ycia chrzeœcijaùskiego" Kard.Mercier'a :
"Obowi¹zkiem ka¿dego chrzeœcijanina jest wierzyÌ we wszystkie prawdy,które Bóg œwiatu objawi³.S¹ one zawarte w Piœmie Œwiêtym i Tradycji.Podaje zaœ je wiernym,z nakazu Bo¿ego ,Koœció³ rzymskokatolicki.
Pismo Œwiête zawiera s³owo Bo¿e,spisane przez autorów Ksi¹g œwiêtych pod bezpoœrednim natchnieniem Ducha Œwiêtego.(...)Oprócz Pisma Œwiêtego ,Objawienie zawiera siê jeszcze i w Tradycji.Wyraz ten oznacza tak czynnoœÌ przekazywania jakiejœ nauki,jak i sam¹ naukê przekazywan¹.W treœci zaœ swej Tradycja jest t¹ czêœci¹ S³owa Bo¿ego,które pocz¹tkowo by³o g³oszone przez Chrystusa Pana i Aposto³ów ustnie,a nastêpnie w ³onie Koœcio³a katolickiego jest i bêdzie podawane pokoleniom chrzeœcijaùskim a¿ do koùca œwiata."
Warto zwróciÌ uwagê ,¿e znaczenie niektórych przypowieœci zawartych w Ewangeli,nie jest wyjaœnione przez Chrystusa na bie¿¹co.Nawet uczniowie Go nie rozumiej¹ ,wiêc mówi im ,¿e wyjaœni im to póŸniej.I w tym 'nierozumieniu' trwaj¹ w³aœciwie a¿ do momentu zes³ania na nich Ducha Œwiêtego.Jest jeszcze inny fakt mówi¹cy o tym,¿e Pismo Œwiête nie zawiera ca³ej Bo¿ej Nauki, a jedynie pewne podstawy aby uwierzyÌ.S¹ cztery Ewangelie ,z których ka¿da sk³ada siê z oko³o 20 krótkich rozdzia³ów.Mo¿na za³o¿yÌ (mozna tez policzyÌ) ,¿e w ka¿dej z nich oko³o 10 rozdzia³ów opisuje dzia³alnoœÌ (nauczanie) Pana Jezusa.To ma³o...i krótko...Ale przecie¿ Chrystus przez oko³o trzy lata przebywa³ z uczniami bez przerwy.24 h/d!I to wtedy objaœnia³ im ca³¹ Naukê.Z t¹d p³ynie prosty wniosek,¿e pojêcie tej Nauki nie jest dla wszystkich,a jedynie dla tych którzy otrzymaj¹ odpowiedni¹ ³askê Ducha Œwiêtego.Wspania³ym tego przyk³adem jest œw.Pawe³ Aposto³,którego przecie¿ o nieznajomoœÌ Pisma pos¹dzaÌ nie mo¿emy ,wiedz¹c ¿e by³ 'uczonym w Piœmie'.Zreszt¹ nie raz Chrystus otwarcie mówi ,¿e nie wszystkim jest dane zrozumienie Jego s³ów.I to ma sens,bo gdyby wszyscy na œwiecie zajmowali sie tylko 'studiowaniem pism',to pewnie dawno pomarlibyœmy z g³odu.Ale na przestrzeni wieków dostaliœmy od Boga ludzi,którzy mieli dar rozumienia Pisma i Tradycji,a zwykle dzia³o sie to w momentach jakichœ prze³omów historycznych,kiedy to Wiara by³a powa¿nie zagro¿ona.No i powsta³a nauka o nazwie Teologia,której nie maja inne denominacje (u¿y³es dobrego s³owa bo 'denominacja' oznacza równie¿ ró¿ne sekty itp.),a jeœli nawet teraz coœ takiego tworz¹ to ma to podstawy katolickie.
MaÂło tego!Dowolna interpretacja tekstĂłw jest bardzo powaÂżnym przestepstwem prawa BoÂżego ,o czym moÂżemy sie dowiedzieĂŚ (np), z opowieÂści o Symeonie,ktĂłry przecieÂż przez pomyÂłke zmieniÂł "tylko" jedna litere Pisma!Zajrzyjcie do prac doktorĂłw KoÂścioÂła,przeczytajcie je uwaÂżnie,a rozwiejÂą one wiele Waszych wÂątpliwoÂści.SzczegĂłlnie polecam Tomasza z Akwinu i jego "SumĂŞ TeologicznÂą" No a jeÂżeli jakieÂś wÂątpliwoÂści pozostanÂą,to w miare moich skromnych moÂżliwoÂści postaram sie je wyjaÂśniĂŚ.Niestety najwczesniej dopiero za okoÂło 6 tyg.
Negatywne nastawienie wzglêdem Œwiêtej Inkwizycji ci¹gnie sie od czasu rewolucji antyfrankoùskiej.W ci¹gu tego czasu napisano mnóstwo "prac" o zapale,z jakim Inkwizytorzy wydawali swe wyroki,ale ju¿ zapomina siê dodaÌ ,¿e w znakomitej wiêkszoœci by³y to wyroki pokutne.Czyli modlitwy.Jak pamiêtam ,to np.Galileusz ,za swoje herezje dosta³ straszny wyrok odmawiania co sobote przez dwa lata dwoch Psalmów,który to wyrok Galileusz sam sobie przed³uzy³ do lat siedmiu,bo potem zmar³.Z tym ¿e nie odmawianie psalmów by³o przyczyna jego œmierci,a choroba :) .Owszem palono tez stosy...tylko ¿e na tych stosach p³onê³y przewa¿nie kuk³y skazanych grzeszników ,którzy stali obok.Ale zdarza³y siê te¿ prawdziwe wyroki œmierci ... dla zatwardzia³ych heretyków ,którzy pomimo ró¿nych zabiegów Koœcio³a nie tylko pozostawali w swoich herezjach,ale mieli zamiary je rozpowszechniaÌ.Przyk³adem tutaj mo¿e byÌ Jan Hus,czeski heretyk i apostata(mam wra¿enie ,¿e jeszcze o nim porozmawiamy).Czêsto zdarza³o sie te¿ ¿e,ci biedacy których "œciga³a" Œwiêta Inkwizycja mieli równie¿ na pieùku z drug¹ inkwizycj¹,œwieck¹.Zwyczajni z³odzieje ,oszuœci,malweranci,fa³szerze pieniêdzy itp.Niedawno oglada³em film o "biednym " Giacomo Casanova,w którym by³o pokazane jak to go strasznie przesladowa³a Œwiêta Inkwizycja,a z Inkwizytora który go "œciga³" zrobiono w filmie kompletnego debila,którego jedynym celem ¿ycia by³o z³apanie tego Casanovy.Tymczasem okazuje sie ,¿e wystarczy zajrzeÌ nawet do Vikipedi,aby przekonaÌ siê,¿e Œwieta Inkwizycja wcale siê nim nie zajmowa³a...za to paùstwowa tak, i to w ró¿nych paùstwach,bo gdzie tylko siê pojawi³ zaraz oszukiwa³,fa³szowa³ itp.Kilka razy siedzia³ za d³ugi.No ale obraz "poszed³ w œwiat"...I tak w³aœnie jest.W œwiat id¹ fa³szywe informacje.Jeœli tak du¿o czytacie to zwróÌcie uwage na autorów ksi¹¿ek,bo dziœ czêsto pisze siê ksi¹¿ki nie po to by przekazaÌ wiedzê ,ale po to by "urabiaÌ œwiatopogl¹d".A od 1517 roku jest jedna g³ówna tendencja - zniszczyÌ wiarê katolick¹.
Stefan poda³ Wam dobre linki na temat Œw.Inkwizycji,a od Was zale¿y co z tym zrobicie.Mo¿ecie dalej szukaÌ prawdy historycznej,a to trudne zadanie, bo ksi¹¿ki z prawd¹ s¹ ma³o popularne,lub pozostaÌ na etapie ogl¹dania filmów i czytania ksi¹¿ek produkowanych przez wrogów Koœcio³a ,którym na prawdzie nie zale¿y tylko na efekcie.to na razie tyle...
Aha...warto dodaÌ,¿e (jak pamietam ) szeœciu Wielikch Inkwizytorów zosta³o uznanych przez Koœció³ Katolicki za œwiêtych. |
_________________ Deus, tu conversus vivificabis nos...
gregorek
 |
|
|
|
 |
|
|