|
Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu
|
PRO - prawo do Âżycia. |
Autor |
Wiadomość |
Stefan

|
Wysłany: 2014-06-27, 13:06
|
|
|
mn napisał/a: | No wÂłaÂśnie. Nie obowiÂązuje w sumieniu katolikĂłw. Sumienie obywateli niekatolikĂłw moÂże byĂŚ caÂłkiem inne. Wywieszanie plakatĂłw w przestrzeni publicznej to narzucanie wszystkim jednego sumienia. Katolickiego. Nie tĂŞdy droga. ... |
JeÂżeli katolik pisze takie sÂłowa, to niech siĂŞ zastanowi, czy jest jeszcze czÂłonkiem naszej WspĂłlnoty, czy naleÂży juÂż do sekty! |
|
 |
mn
|
Wysłany: 2014-07-18, 15:08
|
|
|
SektÂą, Panie Stefanie, to jest Rodzina Radia Maryja. Ja jestem czÂłonkiem KoÂścioÂła. |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2014-07-19, 11:53
|
|
|
mn napisał/a: |
SektÂą, Panie Stefanie, to jest Rodzina Radia Maryja. Ja jestem czÂłonkiem KoÂścioÂła. |
Panie mn, dlaczego Pan obraÂża ludzi, katolikĂłw, tylko dlatego, Âże sÂą czÂłonkami naszej WspĂłlnoty Parafialnej - Rodziny Radia Maryja?!
Dlaczego Pan obra¿a katolików w Polsce i na œwiecie, tylko dlatego, ¿e nale¿¹ do Rodziny Radia Maryja?!
Ja zadaÂłem Panu retoryczne pytanie, a Pan udziela odpowiedzi peÂłnej nienawiÂści.
Widzê, ¿e ma Pan sumienie faryzejskie, które jest wyrazem dwulicowoœci moralnej i niesta³oœci przekonaù. Takie sumienie zdarza siê u ludzi, dla których zewnêtrzne zachowanie jest wa¿niejsze ni¿ wartoœÌ, któr¹ przedstawia.
Faryzeusz to cz³owiek, który g³oœno potêpia z³o wokó³ siebie, widzi je wyraŸnie u innych, ale toleruje u siebie. Przypominam, ¿e Pan Jezus wielokrotnie tak¹ w³aœnie postawê krytykowa³.
A moÂże raczej ma Pan sumienie faÂłszywe, ktĂłre co jest dobre uznaje za obojĂŞtne lub zÂłe, a to, co jest zÂłe uznaje za dobre. WÂłaÂśnie takie sumienie ma obecnie popyt, gdyÂż poglÂądy ludzi zdajÂą siĂŞ byĂŚ wypaczone nawet w zasadniczych kwestiach.
Biblia w tej kwestii ma swoje stanowisko, dla nas jedynie prawdziwe i jednoznaczne, ktĂłre brzmi: „Biada tym, ktĂłrzy zÂło nazywajÂą dobrem, a dobro zÂłem” [Iz 5,20]. |
|
 |
mn
|
Wysłany: 2014-08-03, 19:43
|
|
|
To Pan pierwszy zasugerowa³, ¿e nale¿ê do sekty. Niech Pan najpierw zwróci uwagê na to, co sam pisze, a dopiero póŸniej na moje wpisy.
Tak, uwaÂżam Radio Maryja za coÂś na ksztaÂłt sekty - bardzo niebezpiecznÂą grupĂŞ, wypaczajÂącÂą nauczanie KoÂścioÂła, robiÂące ludziom wodĂŞ z mĂłzgu. Nie oznacza to, Âże obraÂżam kogokolwiek wierzÂącego w przekazywane przez nie treÂści. Radio Maryja nie jest ÂświĂŞtoÂściÂą, by nie podlegaÂło krytyce. Wielokrotnie krytykowaÂło je wielu biskupĂłw, m.in. kard. Glemp, abp ÂŻyciĂąski, bp Pieronek. |
|
|
|
 |
|
|