|
Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu
|
Postulaty i proÂśby do nowego Proboszcza. |
Autor |
Wiadomość |
mn
|
Wysłany: 2013-10-09, 22:02
|
|
|
KsiÂądz proboszcz na forum! Fantastycznie. ÂŻyczĂŞ samych miÂłych chwil w naszej parafii i w naszym mieÂście, a przede wszystkim bogatych owocĂłw pracy.
Co do mszy Âśw. dla dzieci - w ostatniÂą niedzielĂŞ byÂłem na niej po raz pierwszy od bardzo dawna i przyznam, Âże trochĂŞ oniemiaÂłem. W nawie bocznej dzieciaki szalaÂły i bawiÂły siĂŞ samochodzikami. Wiem, Âże msza dzieciĂŞca wyglÂąda nieco swobodniej, ale to byÂła chyba juÂż przesada. KiedyÂś koÂścielny interweniowaÂł w takich momentach (np. bardzo dÂługo pÂłaczÂące dziecko) - moÂże by warto wrĂłciĂŚ do tej praktyki w najbardziej skrajnych przypadkach?
Co do jĂŞzyka, to jak sÂłusznie mĂłwi Andy, jest z tym duÂży problem. Ja bym siĂŞ jednak nie czepiaÂł aÂż tak tego "Gintra", to jest taka specyficzna ÂślÂąska gwarowa forma odmiany. DuÂżo gorszÂą rzeczÂą jest brak odmiany nazwisk w ogÂłoszeniach parafialnych. Msza ÂświĂŞta jest za zmarÂłego Jana Nowaka, nie Jana Nowak! Za AnnĂŞ i Jana NowakĂłw, nie AnnĂŞ i Jana Nowak! TracĂŞ powoli nadziejĂŞ, Âże coÂś siĂŞ w tym zakresie zmieni.
Do Pana Stefana. Wrzucanie ks. Lemaùskiego i ks. Natanka do jednego worka jest co najmniej niew³aœciwe. Ja osobiœcie bardzo ceniê ks. Lemaùskiego i ubolewam nad tym wszystkim, co go ostatnio spotyka. Do dziœ nie wiem, co konkretnie mu siê zarzuca, bo "niepos³uszeùstwo" to dla mnie ¿aden zarzut. Z kolei ks. Natanek za³o¿y³ sektê i de facto opuœci³ Koœció³, jak mo¿na w ogóle porównywaÌ te dwie postacie?!?!?! |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2013-10-10, 18:47
|
|
|
Panie mn!
Tak siĂŞ dziwnie skÂłada, Âże ja osobiÂście nie wierzĂŞ przekazom medialnym w wykonaniu „Gazety Wyborczej”, TVN czy TVP i ich wszystkim mutacjom, a takÂże innym mediom nastawionym wy³¹cznie na opluwanie KoÂścioÂła, ksiĂŞÂży i nas katolikĂłw.
Informacji szukaÂłem w naszych katolickich mediach. ByÂło kilka audycji w Radiu Maryja i TV Trwam dotyczÂących problemu z ks. LemaĂąskim, a takÂże w wybranych poniÂżej:
http://www.deon.pl/religi...-konfliktu.html
http://gosc.pl/doc/163039...ia-i-ignorancja
http://www.pch24.pl/ustaw...go,16345,i.html
I na koniec: http://www.diecezja.waw.pl/3085 oraz http://www.diecezja.waw.pl/3102
To wÂłaÂśnie przez takich ksiĂŞÂży, jak ks. LemaĂąski, nastĂŞpuje podziaÂł w naszym KoÂściele.
Pojawili siĂŞ „katolicy otwarci”, wÂśrĂłd ktĂłrych najwiĂŞcej majÂą do powiedzenia niewierzÂący obroĂący ks. LemaĂąskiego, opowiadajÂący siĂŞ niemal jednogÂłoÂśnie i kompletnie wbrew logice KoÂścioÂła i wbrew zdecydowanej wiĂŞkszoÂści wierzÂących katolikĂłw, zwolennikĂłw posÂłuszeĂąstwa.
Dlatego takich „ksiĂŞÂży”, szkodzÂących naszemu KoÂścioÂłowi Chrystusowemu, bĂŞdĂŞ wrzucaÂł do jednego worka. |
|
 |
mn
|
Wysłany: 2013-10-11, 09:43
|
|
|
Panie Stefanie,
tym wpisem stawia mnie pan poza KoÂścioÂłem, a to nie moÂże pozostaĂŚ bez reakcji.
Ja uwaÂżam Âże nikt tak nie podzieliÂł naszego KoÂścioÂła jak o. Rydzyk i jego media. Co wiĂŞcej, nikt mu tak bardzo nie zaszkodziÂł.
To forum nie jest miejscem na takie dyskusje i nie rzecz w tym, by siĂŞ przekonywaĂŚ, bo siĂŞ nie przekonamy.
Ja jestem "katolikiem otwartym", czytam "Tygodnik Powszechny", sprzeciwiam siĂŞ dziaÂłalnoÂści o. Rydzyka, nie wierzĂŞ Radiu Maryja i TV Trwam, nie gÂłosujĂŞ na PiS. JeÂśli to piszĂŞ, to tylko po to, by Pan wiedziaÂł Âże teÂż chodzĂŞ co niedzielĂŞ do koÂścioÂła, w KoÂściele mam swoje miejsce. |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2013-10-12, 19:50
|
|
|
Panie mn.
WrĂŞcz przeciwnie! To forum jest miejscem na dyskusjĂŞ i na odnajdywanie siebie w KoÂściele.
A ja Pana z Koœcio³a nie mam prawa wykluczaÌ. To Pan sam siebie wyklucza, b³¹dz¹c!!!
WÂłaÂśnie czÂłonkowie „koÂścioÂła otwartego” wywlekajÂą wszystkie sprawy, nas katolikĂłw dotyczÂące, w przestrzeĂą publicznÂą informujÂąc ³¿emedia. I zlatujÂą siĂŞ sĂŞpy z GW, Wprost, Newsweeka, TVN, TVP, ró¿ne Michniki, Lisy, ÂŚrody, Hartmany, Olejniki i oskarÂżajÂą, robiÂą sÂądy, ferujÂą wyroki, a czÂłonkowie „koÂścioÂła otwartego” takÂże uczestniczÂą w tym kopaniu i opluwaniu. „KoÂśció³ otwarty” jest na … bluÂźnierstwo!
WedÂług „koÂścioÂła otwartego” nasz KoÂśció³ Chrystusowy ma prawo do obecnoÂści publicznej tylko na prawach i w granicach okreÂślonych przez Michnika i GW.
Niewiele brakuje, ¿eby nasz Koœció³ skoùczy³ tak, jak na Zachodzie. Pustymi koœcio³ami, w których mo¿na sobie teraz wypiÌ kawê i poczytaÌ ksi¹¿kê albo zrobiÌ zakupy.
I dlatego musimy naszÂą modlitwÂą utrzymywaĂŚ bijÂące serce KoÂścioÂła w nowych ruchach, wspĂłlnotach, rodzinach, parafiach i zakonach. Jak najdalej od „Tygodnika Powszechnego”, „Gazety Wyborczej”, „WiĂŞzi”, „Znaku” i Religia TV.
http://kokos.salon24.pl/4...a-lono-kosciola
Natomiast powĂłd usuniĂŞcia ks. LemaĂąskiego z urzĂŞdu proboszcza, to „brak szacunku i posÂłuszeĂąstwa biskupowi diecezjalnemu oraz nauczaniu biskupĂłw w Polsce w kwestiach bioetycznych”. „Publicznie gÂłoszone poglÂądy nie speÂłniajÂą wymogĂłw prawa i przynoszÂą powaÂżnÂą szkodĂŞ i zamieszanie we wspĂłlnocie KoÂścioÂła” – czytamy w dekrecie.
http://www.diecezja.waw.pl/3101 |
|
 |
mn
|
Wysłany: 2013-10-12, 23:28
|
|
|
Panie Stefanie,
po prostu nie zgadzam siĂŞ z Panem. Dalsza dyskusja nie ma sensu.
Pan ma swoje zdanie, ja mam swoje, a i tak spotykamy siĂŞ pewnie w koÂściele parafialnym (albo i NMP) i wymieniamy znak pokoju.
KoĂączÂąc offtop, proponujĂŞ by pisaĂŚ tutaj jednak w temacie.
Nie ma co robiĂŚ afer na powitanie nowego Proboszcza i Wikarych. ZwÂłaszcza, Âże co jak co, ale nasza parafia potrzebuje teraz przede wszystkim spokoju. |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-10-13, 13:54
|
|
|
Moje postulaty odnoœnie wpisywania do dzienniczków bierzmowaùcom s¹ realizowane w pe³ni. Dawno nie by³o tulu bierzmowaùców w kolejce do spowiedzi i tyle dzieci na Mszy dzieciêcej. Podziêkowania dla Proboszcza za m¹droœÌ. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2013-10-13, 20:03
|
|
|
PoniewaÂż uwaÂżam, Âże powinniÂśmy dyskutowaĂŚ, wyjaÂśniaĂŚ, podpowiadaĂŚ, aby nikt nie oddalaÂł siĂŞ od naszego KoÂścioÂła, swĂłj gÂłos (kontynuacja) umieÂściÂłem w dziale: Nasze miejsce w KoÂściele – Porozmawiajmy. |
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-10-25, 10:51
|
|
|
Dyscyplinowanie dzieci w pierwszych Âławkach i ich "edukacja eklezjalna" jest waÂżna. Proboszcz to robi. Czasami da siĂŞ zauwaÂżyĂŚ np. chÂłopcĂłw w czapkach - tego nie powinno byĂŚ. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-10-29, 08:47
|
|
|
Na przysz³oœÌ proponujê - za Panem Stefanem - wprowadzenie nabo¿eùstw 31 paŸdziernika za zmar³ych, jako alternatywa antyhelo³inowa.
Ponadto wracam do sprawy Mszy œw. w ma³ym koœciele o godz. 7.15 - 7. 30 jako oferty skierowanej do m³odzie¿y doje¿d¿aj¹cej do szkó³. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Nina
|
Wysłany: 2013-10-29, 21:43
|
|
|
Po dwĂłch miesiÂącach od zmian w naszej parafii parĂŞ moich spostrzeÂżeĂą...
Mo¿na zauwa¿yÌ, szczególnie po doœÌ napiêtej i nerwowej wczeœniejszej atmosferze, ''ocieplenie" stosunków. Kap³ani ¿yczliwie nastawieni do nas wiernych (do siebie chyba te¿), sprawiaj¹ wra¿enie sympatycznych i otwartych. Wydaje siê, ¿e parafia wkracza na w³aœciwe tory, a pasterze zajmuj¹ siê swoimi owcami. Oby tak dalej!
Co do Mszy œw. niedzielnych dla dzieci, to przy³¹czam siê do licznej grupy znajomych jak i forumowiczów, ¿e to strza³ w dziesi¹tkê. Oczywiœcie, idealnie by³oby, jakby wszystkie dzieci zachowywa³y siê jak anio³ki.Jednak idea³ bêdzie dopiero w niebie (tam s¹ anio³y) i mimo, ¿e do niego zd¹¿amy, to tu na ziemi go nie osi¹gniemy. Dlatego Panu mn, któremu przeszkadzaj¹ zbyt rozbrykane dzieci proponujê zmieniÌ godzinê Mszy œw. - a jest ci u nas ich pod dostatkiem. Na marginesie, ci, którym to nie odpowiada, mogliby zrobiÌ miejsce dzieciom, bo ta godzina szczególnie im jest dedykowana. Tak sobie myœlê, jak Pan mn wyobra¿a sobie koœcielnego reaguj¹cego na np. zbyt g³oœny p³acz dziecka... Pójdzie i wyprosi z koœcio³a? Krzycz¹cy i wywijaj¹cy maluch, szczególnie w miejscu œwiêtym, to przykry widok, ale w takiej sytuacji rodzic powinien wiedzieÌ co zrobiÌ. Dlatego trochê zrozumienia i spojrzenia na ka¿dego,nawet krzycz¹cego, z mi³oœci¹ bliŸniego...
I tu wielki ukÂłon w stronĂŞ KsiĂŞdza Proboszcza, ktĂłry prowadzi MszĂŞ dla dzieci w sposĂłb prawie doskonaÂły (prawie, bo doskonale bĂŞdzie w niebie ). PodejÂście do dzieci wspaniaÂłe, mÂądre i dowcipne! UtrzymaĂŚ to w tej tonacji, a wierzĂŞ, Âże dzieci gadajÂących i rozrabiajÂących bĂŞdzie mniej.
Naszym KapÂłanom ÂżyczĂŞ obfitych ÂŁask BoÂżych, siÂły, wytrwaÂłoÂści i Âżyczliwych parafian. |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-10-30, 07:09
|
|
|
Jest rzeczywiÂście OK. OczywiÂście, nowoÂści na Mszach dzieciĂŞcych to w wiĂŞkszoÂści naduÂżycia liturgiczne, ale coÂś za coÂś! |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
ela
|
Wysłany: 2013-12-05, 21:12
|
|
|
orlando napisał/a: | Mam jeden maÂły „postulacik”, ktĂłry nurtuje mnie od pewnego czasu. Zdarza siĂŞ, Âże sÂłuÂżba oÂłtarza, a dokÂładnie Marianki, serwujÂą nam maÂły pokaz mody podczas Mszy ÂŚw. Ach te szpileczki, te wyszukane lakiery na paznokciach, te dopracowane makijaÂże! Wiem, Âże sÂą wiĂŞksze problemy, wiĂŞksze przewinienia, ale moÂże warto czasem przypomnieĂŚ, przede wszystkim tym starszym dziewczynom, Âże — szczegĂłlnie stojÂąc z wÂłasnej, nieprzymuszonej woli tak blisko oÂłtarza — warto podkreÂślaĂŚ swojÂą skromnoœÌ, a nie odwrotnie. Bo przecieÂż te mniejsze dziewczynki, czasem nawet 7-letnie patrzÂą na starsze i biorÂą je za swĂłj wzĂłr. |
Nie wydaje mi siê, ¿e Marianki ubieraj¹ siê niestosownie. ¯adna dziewczyna nie maluje siê wyzywaj¹co, je¿eli s¹ pomalowane to bardzo delikatnie. Pomalowane paznokcie chyba nie s¹ jakimœ grzechem, a jeœli chodzi o buty to te¿ ¿adna ró¿nica. Uwa¿am, ¿e i tak wszystkie s¹ ³adnie- identycznie ubrane. Wystarczy pojechaÌ do innej parafii (np. do G³ogówka, gdzie ka¿da Marianka ma inny strój, znajd¹ siê nawet takie ubrane w tak krótkie spódniczki, ¿e jak to ks. S³awek mawia³ "nie wiadomo czy to przed³u¿enie bluzki czy ju¿ spódniczka"). Otó¿ nasze Marianki wcale nie s¹ wyzywaj¹ce.
Ok, na rzekomo prowokujÂący wyglÂąd DM uwaga zostaÂła zwrĂłcona, ale na to, Âże po roratach muszÂą czekaĂŚ aÂż dzieciom zostanÂą rozdane obrazki i stojÂą w cienkich polarkach w zimnym KoÂściele to juÂż nikt uwagi nie zwrĂłci... |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-12-06, 07:13
|
|
|
W kwestii marianek: NiepokoiĂŚ siĂŞ naleÂży raczej tym, Âże w tym roku nie ma Âżadnej nowej kandydatki, a nie kolorem paznokci i wysokoÂściÂą obcasĂłw. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-12-06, 07:22
|
|
|
Koœció³ bêdzie zimny, bo gazowe ogrzewanie kosztuje KROCIE! Odpalane jest z rzadka, i nic nie poradzi siê na to chyba. Natomiast zablokowanie 2/3 drzwi z koœcio³a jest zapewne sprzeczne ze wszystkimi przepisami dot. np. dróg ewakuacyjnych. Jakby coœ siê sta³o, to ludzie siê podusz¹ przy tych jednych drzwiach. Ale ja do Stra¿y Po¿arnej z tym nie pójdê. Rozumiem, ¿e trzeba chroniÌ wnêtrze przed zimnem jakoœ. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
proboszcz
|
Wysłany: 2013-12-13, 17:43
|
|
|
Andy napisał/a: | KoÂśció³ bĂŞdzie zimny, bo gazowe ogrzewanie kosztuje KROCIE! Odpalane jest z rzadka, i nic nie poradzi siĂŞ na to chyba. Natomiast zablokowanie 2/3 drzwi z koÂścioÂła jest zapewne sprzeczne ze wszystkimi przepisami dot. np. drĂłg ewakuacyjnych. Jakby coÂś siĂŞ staÂło, to ludzie siĂŞ poduszÂą przy tych jednych drzwiach. Ale ja do StraÂży PoÂżarnej z tym nie pĂłjdĂŞ. Rozumiem, Âże trzeba chroniĂŚ wnĂŞtrze przed zimnem jakoÂś. |
Wed³ug mnie otwarte s¹ 2 wejœcia do koœcio³a (s³u¿ba liturgiczna jak przychodzi?). Pod koniec Mszy œw. otwierane s¹ trzecie drzwi. Niestety nie staÌ nas, aby zbyt mocno wietrzyÌ koœció³, który i tak jest ju¿ mocno wyziêbiony.
Podsuwanie ludziom niezbyt oryginalnych rozwiÂązaĂą jest w tym przypadku chybione. |
Ostatnio zmieniony przez proboszcz 2013-12-13, 20:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|