Strona główna Parafii św. Zygmunta i św. Jadwigi Śl. w Kędzierzynie-Koźlu Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ZniszczyĂŚ heretykĂłw
Autor Wiadomość
Stefan 

Wysłany: 2009-01-23, 19:22   

W poprzedniej dyskusji (Krucjata dobra czy zÂła?) najpierw „szatan” („…A skÂąd wiesz, Âże bĂŞdÂąc katolikiem wierzysz wÂłaÂściwie? Dlaczego pozwalasz, Âżeby koÂśció³ interpretowaÂł Biblie za Ciebie i wpajaÂł Ci swoje nauki skoro jesteÂś taki poboÂżny? … Od razu widaĂŚ, ze naleÂżysz do katolickiej masy kierowanej czarnÂą sutannÂą...”), a nastĂŞpnie „anioÂłymous” („…MĂłgÂłbym przytoczyĂŚ wiele innych wersetĂłw ktĂłre obalajÂą kaÂżdÂą nauke gÂłoszonÂą przez "najÂświĂŞtszych" ³¹cznie z pĂłjÂściem do piekÂła i do nieba, a takÂże wiare w trĂłjce i rozgrzeszenia. Ale po co mam to robiĂŚ? skoro i tak zasÂłonicie siĂŞ dogmatem? skoro i tak ksiÂądz z ambony powie "to jest niewytÂłumaczalne, w to poprostu trzeba wierzyĂŚ", albo Âże "wasz umysÂł nie jest pod wpÂływem ducha ÂświĂŞtego, nie bierzcie siĂŞ za czytanie Biblii bo i tak jej dobrze nie zinterpretujecie". …”) podwaÂżajÂą zasady naszej - mojej wiary katolickiej.
Neguj¹ wszystko, na czym opiera siê Koœció³ i jego nauki. I czyni¹ to tak¿e w komentarzach powy¿ej. A najbardziej bulwersuj¹ce i dziwne, ¿e czyni¹ to na stronie www parafii katolickiej, czyni¹c z³o (zamierzone ?, nie zamierzone ?).

W uzupeÂłnieniu s³ów „gregorka” muszĂŞ dodaĂŚ poniÂższe informacje, ktĂłre sÂą bardzo istotne w codziennym rozumieniu naszej wiary.
Nasze Âżycie katolickie opieramy przede wszystkim na Katechizmie KoÂścioÂła Katolickiego, opublikowanym mocÂą Konstytucji Apostolskiej FIDEI DEPOSITUM oraz oczywiÂście na innych dokumentach (nie tylko pisanych) utworzonych na przestrzeni dziejĂłw.
Katechizm KoÂścioÂła Katolickiego jest oficjalnÂą wykÂładniÂą doktryny wiary i zasad moralnoÂści KoÂścioÂła katolickiego.
PapieÂż Jan PaweÂł II w Konstytucji napisaÂł m.in. : „…Katechizm KoÂścioÂła Katolickiego, ktĂłry zatwierdziÂłem 25 czerwca tego roku i ktĂłrego publikacjĂŞ zarzÂądzam dziÂś mocÂą mojej wÂładzy apostolskiej, wykÂłada wiarĂŞ KoÂścioÂła i naukĂŞ katolickÂą, poÂświadczone przez Pismo ÂświĂŞte, TradycjĂŞ apostolskÂą i UrzÂąd Nauczycielski KoÂścioÂła i w ich Âświetle rozumiane. UznajĂŞ go za pewnÂą normĂŞ nauczania wiary, jak rĂłwnieÂż za poÂżyteczne i wÂłaÂściwe narzĂŞdzie sÂłu¿¹ce komunii eklezjalnej. Oby przyczyniÂł siĂŞ do odnowy, do ktĂłrej Duch ÂŚwiĂŞty wzywa nieustannie KoÂśció³ BoÂży, bĂŞdÂący CiaÂłem Chrystusa, pielgrzymujÂący ku niegasnÂącej ÂświatÂłoÂści KrĂłlestwa.
ZatwierdzajÂąc Katechizm KoÂścioÂła Katolickiego i nakazujÂąc jego publikacjĂŞ, NastĂŞpca Piotra speÂłnia swojÂą posÂługĂŞ wobec ÂŚwiĂŞtego KoÂścioÂła Powszechnego i wszystkich KoÂścio³ów partykularnych, ÂżyjÂących w pokoju i komunii ze StolicÂą ApostolskÂą w Rzymie; jest to posÂługa umacniania i utwierdzania wiary wszystkich uczniĂłw Pana Jezusa (por. ÂŁk 22, 32), a takÂże zacieÂśniania wiĂŞzĂłw jednoÂści w tej samej wierze apostolskiej. …”.

Odpowiedz do tematu